Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jacka hett spår i mordutredning

Polisen söker efter en lång beige jacka som gärningsmannen kan ha haft på sig vid dubbelmordet i Linköping 2004. Ett femtiotal personer som polisen har fått tips om efter att en fantombild publicerats ska också förhöras.

Iakttagelserna om hur gärningsmannen var klädd går isär, men jackan kan vara en viktig pusselbit i jakten på dubbelmördaren.

Flera vittnesuppgifter från morddagen talar om att en man i en lång beige jacka ska ha flytt från mordplatsen. Nu försöker Linköpingspolisen få klarhet i om dubbelmördaren hade en sådan jacka på sig och vart den i så fall har tagit vägen, rapporterar lokala medier.

- Vi har några stycken som onekligen har sett gärningsmannen. Vi tror att mannen hade beige jacka som gick ner till rumpan och en stickad tröja. Någon kanske till exempel har sett en sådan jacka i ett soprum senare och inte kopplat den till morden, säger förundersökningsledare Jan Staaf till TT.

Arbetet med att gå igenom de 200 tips som kommit in sedan polisen publicerade en fantombild i förra veckan fortsätter. Fantombilden föreställer en man som iakttogs nära mordplatsen. Många tips är helt nya och en del handlar om män från Linköping, varav en del bor nära mordplatsen.

Staaf hoppas att förhör med ett femtiotal personer, som namngetts i tipsen, kan påbörjas redan om en vecka.

- Vi håller fortfarande på att gå igenom materialet, begär in handlingsutdrag, register och gör slagningar på personer. Vi försöker lägga ett pussel, säger Staaf.

Det var tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 som en 56-årig kvinna och en åttaårig pojke höggs ihjäl på gatan i Linköping. Mördaren har varit på fri fot sedan dess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.