Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Jag hade inga vänner på utsidan”

I dag är sektlivet bara ett smärtsamt minne för Susanne Rundström. Numera arbetar hon ideellt på organisationen hjälpkällan för att stödja andra i liknande situationer.
I dag är sektlivet bara ett smärtsamt minne för Susanne Rundström. Numera arbetar hon ideellt på organisationen hjälpkällan för att stödja andra i liknande situationer. Foto: Lina Alriksson
Församlingen försökte driva ut demoner ur Susanne Rundström, 50. När hon motsatte sig en exorcism mot hennes bisexualitet – uteslöts hon. ”Jag fick bygga upp min självkänsla och mitt liv från noll”, säger hon.

Susanne Rundström föddes in i den konservativa kristna tron och gick vid 18 års ålder med i den frikyrkliga församlingen Livets källa som då ska ha haft kopplingar till Livets ord.

– De gav mig gemenskap och struktur på livet, det som jag hade saknat, säger hon.

Men efter att andra medlemmar blivit utstötta när de haft avvikande åsikter märkte hon snabbt att gemenskapen var villkorad.

– Om man uppsökte sjukvård, i synnerhet psykiatrisk, så var det ett tecken på att man hade en dålig andlig tro. Då var det demoner som hade besatt en.

– En gång frågade jag min pastor om han hade magnecyl mot huvudvärk och fick svaret: nej, jag är präst och då behöver man bara Gud. Det gjorde mig naturligtvis ledsen, att jag hade så dålig tro att jag behövde magnecyl, säger Susanne Rundström.

Detta löstes genom andeutdrivning, exorcism, under slutna gudstjänster.
Under sin tid i olika församlingar har hon bevittnat eller medverkat i uppemot ett 50-tal, säger Susanne. Vid ett tillfälle var det en kvinna som blivit psykotisk. En annan gång var det en person med ätstörningar som uppmanades mata demonen tills den försvann.

– Man tryckte omkull någon om den inte ville hålla sig still och i kraftiga ordalag uppmanade man demonen att den skulle lämna personen och bege sig hem till helvetet. Det hände att den man bad för sa ”släpp” eller ”det gör ont” och det tolkade man som att det var demonen som inte ville släppa taget.

Vid flera tillfällen blev hon även själv utsatt för exorcism, bland annat för en depression.

När Susanne Rundström vägrade bli ”botad” från bisexualitet – tvingades hon lämna gemenskapen.

– Jag hade inga vänner på utsidan, jag tappade tilltron och självkänslan, kände mig otillräcklig som inte fick vara med.

Magnus Dahlberg, pressansvarig på Livets ord, förnekar att man på något sätt är kopplade till Livets källa.

– Den beskrivningen du ger, så skulle det inte ha gått till hos oss, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.