Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Jag tycker det är roligt att se er i medierna famla runt”

Justitierådet Göran Lambertz får nya arbetsuppgifter. Under de senaste dagarna har Lambertz fått hård kritik, för sina uttalanden i Quickaffären, av flera högt uppsatta domare.

Om en vecka ska justitierådet Göran Lambertz börja sitt arbete i ett av de lagråd, som granskar lagförslag åt riksdagen.

Det betyder att han inte längre kommer att döma i Högsta domstolen.

Flytten har varit planerat sedan i augusti, och följer turordningsreglerna för ledamöternas tjänstgöring i lagrådet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dock anledningen till att flytten sker just nu vara den hårda kritik som riktats mot Göran Lambertz, för hans uttalanden i Quick-affären, inte minst från andra högt uppsatta domare.

Göran Lambertz har bekräftat att han ska börja arbeta i lagrådet.

Till DN skickar han först ett mejl:

”Ni gick på det. Precis som ”rättsskandalen”/ Göran L.

Senare, säger han:

– Jag vill inte kommentera varför det sker just nu. Jag tycker att det är roligt att se er i medierna famla runt.

Det är ju inte medierna i första hand, utan högt uppsatta domare som har kritiserat dina uttalanden i Quick-affären. Hur tar du det?

– Otroligt många domare har förstått varför jag måste säga som jag gör. Sedan finns det en grupp domare som är ovana vid att någon uttalar sig så explicit, så nära skuldfrågan, säger han.

Högsta Domstolens ordförande Marianne Lundius säger till DN:

– Det stämmer absolut inte att jag eller Högsta domstolen valt att flytta Lambertz till lagrådet tidigare än vad som var tänkt.

Justitieråden i Högsta domstolen tjänstgör i minst ett år i lagrådet enligt ett turordningsschema som följer ålder.

Egentligen skulle Göran Lambertz ha gått över till lagrådet redan i september, fortsätter hon:

– Men vi hade mycket att göra i domstolen och därför beslöts att Lambertz skulle stanna kvar. Men för en tid sedan aviserade statsrådsberedningen att de behövde fler lagråd, eftersom det var många lagförslag som skulle granskas, fortsätter hon.

Under de senaste dagarna har flera högt uppsatta domare sagt att Lambertz uttalanden i samband med Quick-affären skadar förtroendet för rättsväsendet.

I veckan hade Lambertz ett enskilt samtal med Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius.

– Då sa jag till honom att han ska tänka på vilken betydelse hans uttalanden får för förtroendet för domstolarna, säger hon.

Lundius understryker att hon inte anser att Lambertz har gjort fel.

DN har även talat med justitierådet Olle Stenman som just nu tjänstgör i ett av lagråden.

– Uppgifterna om att Lambertz skulle ha flyttats över tidigare stämmer inte. Det är fel. Jag förstår att man gärna vill misstolka allt just nu.

Justitierådet Leif Thorsson som dömdes för sexköp år 2006 blev flyttad från Högsta domstolen till lagrådet.

– Det var en helt annan situation, och då var det inte planerat. Då var det en väldig press på Thorsson, säger Johan Munck, tidigare ordförande i Högsta domstolen.

– Uppgiften om att Lambertz skulle ha flyttats till lagrådet tidigare än planerat stämmer inte. Jag vet det eftersom jag själv ska gå in i lagrådet nu, fortsätter Munck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.