Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Jag var aningslös”

Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Benaouda bryter tystnaden. Hur är det möjligt att Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, inte visste om att hennes svärson begett sig till Köpenhamn där han greps misstänkt för terrorbrott? I en intervju med DN:s Ann Persson talar hon för första gången ut om anklagelserna mot svärsonen. Benaouda gömmer sig nu av rädsla för hot mot sin familj.

Hur fick du veta att Munir Awad gripits?

– En journalist ringde upp mig. Jag frågade min dotter, och när vi sökte honom fanns han ingenstans. De bor inte ihop men de hade haft kontakt ett par dagar tidigare eftersom de har två små barn tillsammans.

I SVT:s ”Debatt”, strax efter sprängningen i Stockholm den 11 december, sa du att du personligen inte träffar på extremister. Två veckor senare grips din svärson, för tredje gången, misstänkt för terrorbrott. Hur går det ihop?

– Det går ju inte ihop. Om misstankarna mot Munir Awad stämmer, vi har inte bevis för det än, så kan det ju vara förvånande att min dotter inte visste om något. Safia säger: ”jag fattar ingenting, jag vet inte vad han håller på med.” Och jag borde ju själv ha vetat. Hur är det möjligt att dölja sådana här saker för nära?

Är det möjligt?

– Ja. Anhöriga hålls utanför. Men samtidigt tappar dessa kvinnor och barn allt sammanhang. Män som verkligen är extremister misstror ju samhället och vice versa. Och samtidigt blir kvinnorna misstänkliggjorda av samhället för att alla tror att de vet något. Tack och lov har ju Safia mig som en port ut till det vanliga samhället.

Varför har du gått under jorden?

– Jag har tagit hand om min dotter, och mina två små barnbarn. Vi kan inte bo hemma hos mig eftersom medierna jagar dem. Därför bor vi nu hos några vänner. Jag håller mig undan för att medierna inte ska spåra dem genom mig. Men personligen får jag hotfulla sms och telefonsamtal dygnet runt. De första dagarna var jag rädd för att själv bli överfallen, och helt oförmögen att hjälpa Fia.

Är det inte märkligt att den främsta talespersonen för Sveriges muslimer varit oanträffbar efter gripandena i Köpenhamn?

– Under en dryg vecka drog jag mig tillbaka för att lösa krisen i min familj Det får faktiskt kritikerna respektera. Dessutom finns en vice ordförande.

Dina uttalanden under det kaotiska samtalet i SVT:s ”Debatt” har tolkats som att du blundar för förekomsten av islamistisk extremism, och i stället väljer att prata om Sverigedemokrater och hot mot moskéer. Har extremismen inom islam ökat?

– Jag anser att extremismen ökar på båda sidor. Det här är krafter som göder varandra. Men ingen extremist kommer till en vanlig svensk moské och talar om sina avsikter. För dem är vi överlöpare till det svenska samhället. Vi kan diskutera med unga, och det gör vi. Nu lägger samhället hela ansvaret på oss fast vi är en frivilligorganisation utan anställda. Men vi har inga resurser. Vi måste diskutera fram en gemensam strategi tillsammans med Säpo, departement och myndigheter. Moskéer och kyrkor är inte några polismyndigheter som kan jaga människor. Vi har en annan etisk och social roll. Om vi blev inbjudna till ett riktigt samarbete skulle jag omedelbart tacka ja. Jag har ju dessutom personliga erfarenheter av vad som händer med fruarna och barnen. Hur ska vi se till att de inte hamnar utanför samhället?

Var har du sett extremism?

– På nätet finns överdrivna tolkningar av islam, och felaktiga översättningar av jihad. I islam är inga krig heliga. För mig är självmordsbombaren i Stockholms city en kriminell. Jag tar avstånd från all islamisk extremism. Användandet av våld är alltid oacceptabelt.

– Väldigt många som döms för terrorbrott har tidigare begått andra brott. De här killarna har ingen kunskap om islam. De har nyligen blivit frälsta. De straffar sig själva genom att vara väldigt, väldigt ”fromma”. Jag har sett samma mekanism hos kvinnor, även om det inte får våldsamma uttryck. En kvinna som blivit muslim nyligen, och som tidigare varit ute och festat mycket, kan bli väldigt extrem i sina åsikter. De tar på sig roller som islam inte kräver. Det är väldigt olyckligt när vilsna människor tappar sig själva. Detta gäller även kristendomen.

Du har tidigare sagt att Munir Awad och din 17-åriga gravida dotter reste på en jullovsresa till Dubai år 2007, och att det var äventyrslystnad som fick dem att spontant resa vidare till Somalia. Senare har Munir Awad själv berättat att han redan i förväg planerade att bosätta sig i Somalia. Har du inte varit aningslös?

– Fullkomligt aningslös. Men Fia beskrev resan så. Hur rår man på någon som bara sticker på en jullovsresa och sedan inte kommer hem? Jag förstår inte själv att man vill åka till Somalia. Medierna har byggt upp stora scenerier om vad som hänt på resorna. Det enda brottsliga som vi säkert vet är att de rest in i Pakistan utan visum. Jag har själv svårt att handskas med detta. En tanke som jag haft är att de kanske reste för att de ville vara fria från samhället och från mig.

Munir Awad har under det senaste året varit skriven på samma adress i Stockholm som en av de två somalier som nyligen dömdes för stämpling till terrorbrott i Somalia. Var inte det en varningsklocka?

– Jag fick veta detta i somras när somalierna greps. Då sade jag till honom att han inte borde blanda sig med personer som blir gripna. Men jag sade inte mer, eftersom jag inte har så nära relation till honom.

Efter hemkomsten från Somaliaresan har Munir Awad fortfarande en skuld till kronofogden för hemresan från fångenskapen i Etiopien som UD betalade. Vet du hur han och din dotter sedan fick råd att resa till Mecka, och sedan vidare till Pakistan?

– Jag har inte haft någon insyn i deras ekonomi. Men jag vet ju att min dotter inte har några pengar. Hon sade att Munir betalade. Men nu ställer du frågor som de måste svara på.

Du har ifrågasatt att din dotter och ditt tvååriga barnbarn tagits i förvar utan att ha begått något brott. Men du har även försvarat, och gjort dig till talesperson, för en man som du inte vet så mycket om.

– Jag vet inte precis om jag försvarat Munir. Tidigare har jag ifrågasatt hans omdöme. Om han hade agerat klokare hade vi ju inte blivit utsatta. Men eftersom han tidigare frisläppts har det ju hittills inte funnits några tillräckliga bevis för det som medierna skrivit om honom. Oavsett om han frias även den här gången så hoppas jag innerligt att bevisningen blir offentlig. Sedan kan inte jag spekulera om deras relation. Det viktigaste för mig är att Safia har kvar sitt förtroende för mig. Jag vill inte att hon ska vända mig ryggen. Då skulle jag lämna henne i sticket. Hon har inte gått färdigt gymnasiet och just nu lever hon på barnbidrag och föräldrapenning. Jag är glad över att hon sagt att hon ska börja plugga igen.

Har din trovärdighet påverkats?

– Jag kan förstå om den som inte känner mig undrar vad som pågår. Och jag har fått kritik från några debattörer. Men på söndagseftermiddagen gav styrelsen för Sveriges muslimska råd mig fortsatt förtroende som ordförande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.