Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Jag var nära att krocka med ubåten”

03:14. Båtmekanikern Robin Klameth skulle provköra en båt när han fick närkontakt med vad han är övertygad om var en ubåt.

För första gången framträder nu det andra vittnet som bidrog till att försvaret drog i gång en ubåtsjakt den 31 oktober.

Båtmekanikern Robin Klameth gjorde sin observation utanför Stavsnäs tre timmar före vittneslarmet om en ubåt nära Lidingö.

”Jag ser en del av tornet och vattnet som skummar framför båten”, säger Robin Klameth till DN.

– Där borta kom ubåten! Jag var tvungen att stanna annars hade jag krockat med den.

Dagens Nyheter har följt med Robin Klameth till platsen utanför Stavsnäs i Stockholms skärgård där han såg en ubåt. När vi befinner oss på exakt samma ställe och han pekar ut var ubåten befann sig förstår vi hur oerhört nära han faktiskt var.

För Dagens Nyheter berättar Robin Klameth för första gången vad han såg några timmar före ubåtsobservationen vid Lidingö som DN berättade om förra veckan.

Det är fredagen den 31 oktober 2014. Klockan är ungefär halv tolv på dagen. Det är vindstilla och inte ett moln på himlen. Vattnet ligger spegelblankt. Det har inte gått mer än en vecka sedan försvaret avblåste ubåtsjakten som pågick intensivt i skärgården i mitten av oktober.

Robin Klameth jobbar på båtverkstaden i Stavsnäs. Han har precis fixat en båtmotor och ska provköra den lilla aluminiumbåten runt ön Södra Berghamn väster om Runmarö.

Precis när han ska vika av mot sundet mellan Norra och Södra Berghamn ser han något som bubblar i vattnet rakt framför honom. En val, var första tanken.

Inga andra båtar syns till. Robin Klameth är ensam i sin lilla aluminium­båt på havet och kör vidare mot föremålet.

När det bara är några hundra meter kvar så inser Robin Klameth vad det är som nu kommit rakt framför honom: En ubåt. Den går i cirka tre knop, bedömer han.

– Jag ser en del av tornet och vattnet som skummar framför båten. Den svarta kroppen ligger så nära vattenytan att vattnet strömmar över den. Fartyget är ungefär 20 meter långt. Hade jag legat alldeles intill hade jag kunna sträcka ned handen och ta på den, säger Robin Klameth.

Blev du rädd när du befann dig alldeles ensam i en liten båt så nära en ubåt?

– Det var en respektingivande syn. Jag var inte direkt sugen på att åka fram och knacka på den, utan höll mig på behörigt avstånd.

Robin Klameth ligger kvar och iakttar ubåten under ytterligare cirka 20 sekunder för att vara helt säker. Veckan innan hade han tappat sin mobil i vattnet. Därför hade han lämnat sin nya telefon i land, vilket gör honom ”lite irriterad”. Det enda han vill är ju att ta en bild.

Han vänder om och sätter fart mot Stavsnäs efter mobilen och tar med sig en kollega tillbaka.

– Jag var borta i kanske fem minuter. När vi kom tillbaka syntes inte ett spår av ubåten, säger Robin Klameth.

Han är dock lite misstänksam och ringer företaget som har en turist­ubåt i området. Men den ligger upplagd för underhåll.

Först då kontaktar han försvaret som är på plats inom några timmar och förhör Robin Klameth.

– De ville veta allt: väder, vindar, landskapet, hur vattnet rörde sig. Flera gånger fick jag berätta i detalj vad jag hade sett. Och då hade jag ju fortfarande ett klart minne av detaljerna, säger Robin Klameth.

En vecka senare kommer militären på besök igen. Den här gången med en tecknare för att avbilda föremålet.

Robin Klameth har inte tidigare berättat sin historia offentligt och det krävs en hel del pusslande innan DN lyckas hitta honom.

Vi har talat med honom i telefon vid tre tillfällen och därefter tagit med honom ut till observationsplatsen i båt.

Robin Klameth ger ett stillsamt intryck. Han är uppvuxen i skärgården, känner farvattnen väl, har jobbat länge med båtar av olika storlekar och vet hur de beter sig i vattnet. Han beskriver detaljerat de speciella vågrörelser framtill som en större båt med bulb i fören ger, och som han kunde se vid ubåtens för.

Har du aldrig tvivlat på att det verkligen var en ubåt som du såg?

– Jag har bott hela mitt liv här ute och har aldrig sett något liknande. Det var helt vindstilla. Inga andra båtar fanns i närheten. Jag är hundra procent säker på att det var en ubåt, säger Robin Klameth.

Försvarsmakten betraktar Robin Klameths observation som trovärdig men den är fortfarande inte officiellt klassad av försvaret.

Observationen kan vara extra intressant eftersom den gjordes från vattnet. Det stora flertalet görs från land.

– Man kommer oftast närmare på vattnet. Den här observationen gjordes på närmare håll än den vid Lidingö, säger konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef för försvarsmakten.

Han vill inte kommentera om det kan ha varit en ubåt som Robin Klameth såg.

– Hur vi ser på de observationer vi får in behåller vi för oss själva. Men jag kan i alla fall säga att den här personen har reagerat helt rätt när han inte satte i gång att jaga före­målet utan ringde försvaret.

Detta har hänt

Söndag 11 januari.

DN avslöjar att en snabb militär spaningsinsats inleddes den 31 oktober 2014 efter att en privatperson observerat en ubåt vid Lidingö inne i Stockholms inlopp. Försvaret klassar händelsen som ”möjlig ubåt”.

Tisdag 13 januari. Dagens Nyheter publicerar bilder på den möjliga ubåten utanför Lidingö. De är tagna av Sven-Olof Kviman, pensionerad marin­officer och före detta ubåtsjägare. DN avslöjar också att ytter­ligare en observation gjorts några timmar tidigare vid Stavsnäs.

Måndag 19 januari. Vittnet Robin Klameth, båtmekaniker som gjorde observationen vid Stavsnäs, träder fram. Det är hans berättelse tillsammans med Sven-Olof Kvimans som gjorde att militären inledde en spaningsinsats den 31 oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.