Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Jag vill ha ballonger och jättemassor med tuschpennor”

Foto: Fredrik Funck

Ben Hall kommer inte att kunna fira ”moppe”, eller 50 på sin riktiga födelsedag. Däremot både 20 och 80. Ben är född på skottdagen och firar i dag sin allra första riktiga födelsedag.

När vi träffar Ben Hall har mamma Andrea tidigare på dagen försökt förklara för honom varför hans födelsedag är så speciell. Ben verkar inte bry sig om att den 29 februari bara infaller vart fjärde år. Huvudsaken är att han får fira. En födelsedag är ändå alltid en födelsedag.

Vi sitter vid familjens köksbord och Ben har fått ett glas äppeljuice av mamma. Äppeljuice är det bästa Ben vet och när han dessutom får dricka med sugrör är lyckan total.

Foto: Fredrik Funck

Eftersom det är fredag när vi träffas ska Ben inte till förskolan. I stället kan han vara hemma och leka med lillasyster och pyssla – det roligaste han vet.

– Dom stora barnen på dagis leker, men jag tycker att det är roligare att hålla på med papper och saxar. Och pennor och lim, säger Ben samtidigt som han visar den teckning han just gjort färdig. Den föreställer grönt gräs, mörkblå himmel och ett grått tält däremellan.

– Mamma och pappa ska bo i tältet, slår Ben fast.

Han berättar att det är skillnad på att rita hemma och på förskolan. Stor skillnad till och med.

– På dagis måste man rita på båda sidorna av papperet. Det behöver jag inte när jag är hemma, säger han och hämtar ett annat av sina alster – en Alfons Åberg ritad med brun krita. Likheten är slående.

Ben gillar Alfons, men allra mest gillar han när mamma och pappa läser om Mumintrollen eller ännu hellre ser dem på film. Just nu läser de ur Tove Janssons ”Den farliga resan”. Den är lite läskig, säger Ben.

Blir du rädd då?

– Lite, men då gömmer jag mig under filten, säger Ben som var lite spänd när familjen gick på lägenhetsvisning inför en eventuell flytt i fjol. Han var övertygad om att det spökade, men föräldrarna lovade att han skulle få ha lampan tänd.

Vad vill du bli när du blir stor?

Ben gör en grimas. Han förstår inte riktigt frågan och det är ju inte så lätt när man inte ens fyllt fyra. När frågan formuleras om går det lättare:

Vad vill du göra när du blir stor?

Svaret kommer blixtsnabbt:

– Dricka kaffe. säger han och skiner upp.

Ska det bli roligt att fylla år?

– Jaaaa, säger Ben och ögonen lyser när han berättar vad han ser fram emot mest: att få godis i en egen påse. Med andra ord vankas det fiskdamm för födelsedagsbarnet och de sex barn som är inbjudna till partyt.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

– Ballonger. Jag tycker om ballonger. Dom ska vara röda eller gröna, säger Ben som lämnat köket och det tomma juiceglaset för att leka med de två ballonger som mamma har blåst upp.

Ballonger låter ju som en blygsam önskning, blygsam i överkant, men så kommer Ben på ytterligare något att sätta upp på önskelistan:

– Jag vill ha jättemassor med tuschpennor också, säger han.

För sex månader sedan blev Ben storebror. Det var stort och han är mycket förtjust i Julie, som satt inlindad i en filt på golvet när vi kom. Ben hade paketerat sin lillasyster så att endast huvudet stack upp.

Julie spricker upp i ett enda stort leende så fort Ben närmar sig.

– Hon tycker om när jag gör tokiga saker. Det tycker hon är roligt, säger han och studsar runt i en ringdans.

Att Ben, trots att han är lite snorig när vi träffar honom, har mycket spring i benen framgår med all önskvärd tydlighet och det gäller att passa på när han är på hemmaplan.

– På dagis får vi inte springa eller hoppa. Det är förbjudet, säger han allvarligt.

När vi skils åt väntar ett riktigt äventyr. Ben och mamma Andrea ska bege sig till Aspuddsparken. Där finns det mycket roligt att göra och dessutom både får och kaniner, som man kan klappa.

Fakta. Ben Hall

Gratuleras till: Sin första riktiga födelsedag eftersom han föddes på skottdagen 2012.

Familj: Mamma Andrea, pappa Fredrik, lillasyster Julie, sex månader, mormor Irene, morfar John, farmor Lillemor och farfar Bo.

Bor: Lägenhet i Midsommarkransen.

Gör på dagarna: Går på förskolan på Södermalm där familjen bodde tidigare.

Favoritsysselsättning: Att pyssla, leka och rita.

Äter helst: ”Potatis” lyder det blixtsnabba svaret. Efter lite funderande lägger han till ”sås” och efter ytterligare en stund kommer tillägget ”köttbullar”.

Önskar sig i födelsedagspresent: Ballonger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.