Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jakt på billiga smycken med farliga metaller

Yongan Kim, inköpschef på Glitter.
Yongan Kim, inköpschef på Glitter. Foto: Lisa Mattisson

Billiga smycken har blivit populärt, men allt som glimrar är inte godkänt. I år gör därför Kemikalieinspektionen en stor kontroll av vilka ämnen som finns i bijouterier som säljs.

Nickel, bly och kadmium. Det är ämnena som Kemikalieinspektionen ska nosa rätt på tillsammans med miljöinspektörerna i landets kommuner. Såväl småbutiker som de stora klädkedjorna ska få besök.

– Att vi drar i gång det här nu beror på att vi i mindre projekt har sett att de här ämnena förekommer i bijouterier.

Undersökningar i andra länder, som i Finland, har också visat att det relativt ofta finns kadmium i smycken, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

För de tre metallerna är gränsvärdena mycket låga, i princip får de inte användas i smyckestillverkning. Nickelförbudet har funnits länge, EU-stoppet för kadmium kom för två år sedan, men förbudet mot bly är bara några månader gammalt.

– Det är ytterligare en orsak till vår kontroll, att förbudet är nytt och att det kan vara många som inte känner till det, säger Frida Ramström.

När det gäller nickel finns förbudet för att förhindra att personer får nickelallergi, vilket kan vara mycket besvärligt. Med kadmium och bly är det allvarligare saker som bekymrar Kemikalieinspektionen. Kadmium kan orsaka benskörhet, cancer och njurskador medan bly kan skada nervsystemet.

– De här riskerna löper man bara om man får i sig ämnena, inte vid hudkontakt, men eftersom många barn och unga använder sådana här smycken finns det en risk för att de suger på smyckena, eller till och med får i sig småbitar. Små barn är extra utsatta eftersom de ofta stoppar saker i munnen, därför kan man undvika att ha oäkta smycken på små barn, säger Frida Ramström.

Smyckena blir ett problem även som avfall. Det är svårare att återvinna metall om det finns bly eller kadmium i materialet. Hamnar det på en deponi finns det i stället risk för att det läcker ut i naturen.

– Man ska också tänka på dem som tillverkar dessa smycken, vad de kan utsättas för.

Som konsument är det i princip omöjligt att se om smycket innehåller de förbjudna metallerna.

– Vi har sett att vissa tunga oäkta smycken innehåller de här metallerna, men det går inte att säga att det gäller alla sådana bijouterier. Ett bra tips är att fråga i butiken och försäkra sig om att smyckena inte innehåller de här metallerna och att de därmed uppfyller lagstiftningen, säger Frida Ramström.

Smyckeskedjan Glitter har säkerhetsavtal med sina leverantörer om att smycken inte ska innehålla otillåtna ämnen. Trots det upptäcks ibland produkter som ligger över gränsvärden i samband med Glitters egna regelbundna kvalitetstester av smycken som finns på lagret.

– De varorna stoppar vi direkt. Dessutom kontaktar vi leverantören och betalar inte heller för produkterna. Vi märker att de här rutinerna gör leverantörerna mer försiktiga, säger Yongan Kim, inköpschef på Glitter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.