Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jamstalldhetsministern-vi-har-ett-stort-problem-med-rasism-i-samhallet/

Sverige

Jämställdhetsministern: ”Vi har ett stort problem med rasism i samhället”

”Från politikens sida tycker jag vi behöver ta ett tydligare ansvar och stå upp för alla människors lika värde”, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
”Från politikens sida tycker jag vi behöver ta ett tydligare ansvar och stå upp för alla människors lika värde”, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Foto: Jessica Gow/TT

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) tycker att både politiker och enskilda individer kan göra mer för att bekämpa främlingsfientliga attityder, vilka belyses i en ny undersökning.

– Jag tror att vi behöver bli ännu mer medvetna i Sverige om att vi har de här samhällsutmaningarna i vårt land, säger hon.

En av fem svenskar skulle anse det negativt att bo granne med en person med ursprung i Mellanöstern, Afrika eller med muslimsk tro, enligt en ny Novusundersökning.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) menar att de främlingsfientliga attityder som belyses i undersökningen sätter hinder i vägen för en lyckad integration.

– Det bekräftar att vi har ett stort problem med rasism i Sverige. Det är något som kan försvåra för människor att få en god start i Sverige – dels om man har flyttat hit, men också för människor som har bott länge i Sverige. 

Hon tycker att det behövs göras mycket mer för att bekämpa rasismen i samhället – både bland enskilda individer och politiker.

– Från politikens sida tycker jag att vi behöver ta ett tydligare ansvar och stå upp för alla människors lika värde – inte peka ut grupper av människor som problem och spä på en polarisering. Vi bygger det här samhället tillsammans. Där tycker jag att vi kan göra bättre ifrån oss.

Åsa Lindhagen nämner att regeringen under den förra mandatperioden tog fram en nationell plan mot hatbrott och rasism. Vidare tror hon på breda utbildningsinsatser, bland annat genom myndigheten Forum för levande historia. 

– Den strukturella rasismen slår igen på alla olika delar av samhället. Då finns det ingen quick fix på de här problemen. Men jag tänker att många olika steg sammantaget kan leda oss framåt, säger hon och fortsätter:

– En annan del är arbetsmarknaden där vi nyligen tog beslut om att länsstyrelserna ska titta på diskriminering och rasism som kan försvåra för olika grupper av människor att få arbete. 

Forskning visar att främlingsfientliga attityder i Sverige inte har ökat utan legat relativt stabilt under hela 2000-talet. 

– Nej, det har inte ökat, men det har inte heller minskat. Vi har behov av att ta steg framåt, säger Åsa Lindhagen och säger att hon välkomnar den diskussion om rasism som har tagit ny fart med utgångspunkt i Black lives matter-rörelsen i USA. 

– Jag tror att vi behöver bli ännu mer medvetna i Sverige om att vi har de här samhällsutmaningarna i vårt land.

Hon påpekar dock att fyra av fem i undersökningen inte ser negativt på att bo intill personer med ursprung från Afrika, Mellanöstern eller med muslimsk tro. 

– För dem är utgångspunkten att en bra granne är en trevlig granne oavsett vad den har för bakgrund. Det får man inte heller glömma bort i detta. 

Läs mer:

Ny undersökning belyser främlingsfientliga attityder

”Det känns som att jag är i mitt hemland” 

Ämnen i artikeln

Rasism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt