Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jämtin vill ha muslimsk helgdag

Sverige behöver en muslimsk helgdag. Det anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som föreslår att de svenska helgdagarna ses över i en särskild utredning.

– Det var länge sedan vi tittade över det. Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra, säger hon till Svenska Dagbladet.

Troligen skulle ett sådant beslut innebära att någon av de nuvarande helgdagarna tas bort.

Carin Jämtin tror inte att det är möjligt att ha fler röda dagar än vad vi har i dag, men vill inte spekulera i eventuella lösningar.

Däremot har hon ett förslag på vilken dag som skulle kunna bli muslimsk helgdag.

– Man kan fundera över om inte eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag, säger hon.

Organisationen Humanisterna tycker att idén med en muslimsk helgdag är lite "absurd".

– De flesta människor i Sverige är sekulariserade. De firar exempelvis inte jul av kristna, religiösa skäl. Det är bara ett tillfälle att samlas, äta god mat och umgås. Samma sak gäller för muslimerna, säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna.

– Julen är för övrigt inte en kristen helg ursprungligen. Det var den dag då romarna firade solguden.

Han vill heller inte ha någon specifik helgdag för de icke-troende, utan en pott av helgdagar som individen kan ta ut när han eller hon själv önskar.

– Då kan man ta ledigt när man vill. Vill man fira ramadan kan man göra det på någon av dagarna man har i potten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.