Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jämtlänningar röker, snusar – och tränar mer än snittet

Foto: TT

I Jämtlands län både röker, snusar – och tränar man mer än snittet. Stockholmare väljer rökning framför snus, och i Uppsalas län gillar man inget av det. Örebros län har den minst träningssugna befolkningen, medan man i Hallands län tränar mest. Det visar enkätsvar från Folkhälsomyndigheten som kartlägger svenskarnas levnadsvanor varje år.

Med 15 procent som uppger att de snusat varje dag under det senaste året är jämtlänningar, västerbottningar och norrbottningar de svenskar som helst snusar. Det nationella snittet ligger på elva procent. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät där personer mellan 16 och 84 år har svarat på frågor om sin hälsa och vanor.

Enligt enkäten gillar man i Jämtlands län tobak även i cigarettform mer än genomsnittet – tolv procent av de tillfrågade jämtlänningarna uppgav att de rökte varje dag. I de andra storsnusarlänen, Norrbotten och Västerbotten, rökte man i mycket lägre grad.

Stockholmarna spolar snusen till förmån för rökning – elva procent av stockholmarna röker dagligen, vilket är lika mycket som riksgenomsnittet. Bara nio procent menar att de snusar varje dag, vilket gör att stockholmarna kommer på tredje plats över de som snusar minst i Sverige. Mest röks det i Östergötlands län där 13 procent av de tillfrågade uppgav att de rökt dagligen under 2015.

I Uppsalas län gillar man enligt enkäten varken rökning eller snus. Endast åtta procent av de tillfrågade i Uppsala rökte dagligen, och bara nio procent menade att de snusar varje dag.

Samtidigt som jämtlänningarna verkar gilla sin tobak i högre grad än resten av Sverige är de också mer fysiskt aktiva än andra. 69 procent av jämtlänningarna uppgav att de ägnat sig åt fysisk aktivitet minst 30 minuter per dag. Bara hallänningarna tränade mer, där svarade 70 procent att de varit fysiskt aktiva minst en halvtimme om dagen under året. Det nationella snittet låg på 66 procent.

I Örebros län – där människorna enligt enkäten är minst träningssugna – uppgav bara 62 procent minst en halvtimmes fysisk aktivitet per dag.

De senaste fem åren har rökningen legat kvar på ungefär samma nivå. Vanan speglar de sociala klyftorna i samhället, menar Hans Gilljam, ordförande för Läkare mot tobak.

– De som har längst utbildning röker avsevärt mindre än de som har det sämst ställt. De som har psykiatriska diagnoser röker allra mest, säger han.

Enligt föreningen är minskad rökning det bästa och enklaste sättet att minska hälsoklyftorna i samhället. 

– Årets siffror ligger långt sämre till än de nationella mål som förra regeringen satte upp om att rökningen skulle halveras fram till 2014. 

SnusningAndel som uppger att

Snusning

Andel som uppger att de snusar dagligen

Mest: Jämtland, Västerbotten och Norrbotten (15 %)

Snitt: 11 %

Minst: Blekinge (8 %)

Rökning:

Andel som uppger att de röker dagligen

Mest: Östergötland (13 %)

Snitt: 11 %

Minst: Västerbotten (7 %)

Träning

Andel som uppger att de rör på sig minst 30 minuter per dag

Mest: Halland (70 %)

Snitt: 66 %

Minst: Örebro (62 %)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.