Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jannike-kihlberg-beslut-i-preemfallet-kan-vara-langt-borta-trots-dagens-besked/

Sverige

Jannike Kihlberg: Beslut i Preemfallet kan vara långt borta – trots dagens besked

Preemfallet kan vara långt ifrån ett avgörande, skriver DN:s Jannike Kihlberg.
Preemfallet kan vara långt ifrån ett avgörande, skriver DN:s Jannike Kihlberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Preemfallet är troligen långt i från ett avgörande. Vilket beslut regeringen än fattar kommer det sannolikt att överklagas. Fallet visar att svensk miljölagstiftning inte är anpassad till det nya klimatpolitiska ramverket.

Mark- och miljööverdomstolen gick på samma linje som lägre instans och säger att höga koldioxidutsläpp inte är ett skäl för att stoppa Preems utbyggnad i Lysekil. Verksamheten omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter och med nuvarande lagstiftning får inte svenska myndigheter sätta gränser för deras utsläpp.

Klimatpolitiska rådet, som utvärderar regeringens klimatpolitik, har sagt att lagstiftningen måste ses över.  Med en klimatlag som säger att regeringen ska driva en politik som leder till kraftigt minskade utsläpp ansåg rådet att det måste vara möjligt att stoppa nya anläggningar med stor klimatpåverkan. Som exempel använde de Preem. En utredning som ska se över miljöbalken pågår nu men blir tidigast klar om två år.

Men många pekar också på vikten av att skydda EU:s handelssystem. Globalt är det ett av få system som sätter ett pris på koldioxidutsläpp och anses därför vara värt att värna.

Naturvårdsverket har i ett yttrande föreslagit att ett tillstånd för Preem kunde tidsbegränsas till 2040 och även ha andra villkor. Men domstolen ställer inga sådana villkor med motiveringen att de flesta företags tillstånd inte är tidsbegränsade. 

Regeringen kan fatta ett helt annat beslut än Mark- och miljööverdomstolen, men då måste det vara väl motiverat och följa miljöbalkens grundprinciper. Där finns utrymme att göra andra tolkningar än vad domstolen har gjort, ett övergripande mål är ”att främja en hållbar utveckling där nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö”. 

Med en klimatrörelse som har vuxit sig allt starkare de senaste åren och inte minst miljontals skolungdomar som följer Greta Thunbergs skolstrejk och kräver rätten till en framtid finns ett starkt tryckt på regeringen att göra allt för att bromsa klimatförändringen.

Regeringens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, och så mycket står på spel på båda sidor i den här frågan att det verkar högst sannolikt att hur beslutet än blir kommer det att bli så. Runtom i världen har det blivit allt vanligare att klimatfrågan hamnar i domstolsprocesser. Högsta domstolen i Nederländerna beslutade i december att landets regering inte hade gjort tillräckligt för att minska utsläppen av koldioxid och måste skärpa sin politik.

Yttrandet som Mark- och miljööverdomstolen kom med på måndagen är ett steg på vägen mot ett besked om det blir en utbyggnad i Lysekil eller inte. Men det slutgiltiga beslutet kan vara långt bort.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Lysekil
Preem
Västsverige
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt