Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jannike-kihlberg-klimatstrejkerna-kan-forandra-samhallet-i-grunden/

Sverige

Jannike Kihlberg: Klimatstrejkerna kan förändra samhället i grunden

52:25. Demonstrationer för klimatet jorden runt – DN är på plats i bland annat USA, Österrike och Kina.

Klimatstrejkerna håller på att bli dagens motsvarighet till tidigare kamper för arbetares rättigheter och kvinnors rösträtt. De har vuxit till en global folkrörelse så stark att den skrämmer presidenter. Och precis som dåtidens motsvarigheter kan skolstrejkerna för klimatet förändra samhället i grunden.

Vad en ensam femtonåring startade på Mynttorget i Stockholm för ett år sedan har vuxit till en global folkrörelse. Utvecklingen är så snabb att den saknar motstycke, den har också både överraskat och skrämt – inte minst makthavare.

Masha Gessen: Därför är Greta Thunberg anti-Trump  

När miljontals människor intar gatorna världen över och kräver sin rätt till en framtid så hörs deras talkörer över hela världen, det når ända in i Vita huset.

Stockholm på fredagen. Foto: Magnus Hallgren

Klimatstrejken håller på att växa sig så stark att den har potential att i grunden förändra samhället. Att några av världens mäktigaste män tar sig tid för att försöka kränka Greta Thunberg på Twitter är ett tydligt bevis på hennes makt och betydelse. En framstående amerikansk klimatforskare, Michael E Mann, skrev på Twitter: ”De är rädda för dig, Greta Thunberg. DE är rädda för DIG. Stå stark min vän. Vi behöver ditt fortsatta ledarskap”.

Vad som började som de ungas kamp för rätten till en framtid sprider sig nu genom samhället och antar alltmer formen för tidigare historiska rörelser för människors rättigheter.

Trakasserierna mot Greta Thunberg påminner om de som pionjärerna i kampen för såväl arbetarrörelsen som kvinnlig rösträtt blev utsatta för av dåtidens makthavare, de som upplevde att deras bekväma positioner var hotade.

Även då intog människor gatorna och gav röst åt sina krav på lika rättigheter. Dagens unga kräver rätt till samma möjligheter till en framtid på planeten som tidigare generationer har haft.

Klimatrörelsen som vi nu ser växa har alla möjligheter att driva igenom lika omvälvande förändringar av samhället som sina historiska motsvarigheter. När en kritisk massa för förändring uppnås kan det gå väldigt fort – och enligt vetenskapens beräkningar är det precis vad som skulle behövas.

Sedan förra fredagens rekordstora klimatstrejk har det kommit en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC. Rapporten – en sammanställning av nära 7.000 klimatstudier – slog fast att isen kring polerna smälter snabbare än forskarna tidigare trott, och att havet stiger i högre hastighet än tidigare beräkningar.

Den var ytterligare en högljudd varningsklocka som bekräftar ungdomarnas krav på åtgärder – utsläppen måste minska snabbt om en katastrofal utveckling ska kunna undvikas. 

Österrike går till val på söndag och där dominerar klimatfrågan, till och med bland partierna långt ut på högerkanten som annars inte brukar tala om klimatet. Men i alpnationen är klimatförändringen nu så tydlig att högernationalisterna anser att den hotar landets traditionella sätt att leva.

Klimatförändringen är redan nu så påtaglig att många märker av den i sin vardag – snart behövs inga larmrapporter, det är bara att se sig om kring. 

Om inte förr så kommer politiker och andra makthavare då att tvingas göra som ungdomarna kräver – agera.