Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jas-plan-ingrep-mot-ryska-bombplan/

SVERIGE

Jas-plan ingrep mot ryska bombplan

På bilden syns ett plan av typen TU-22M "Backfire". Bilden togs 2003 på okänd ort.
Foto: AP

Två svenska Jas 39 Gripen-plan gick vid lunchtid på torsdagen upp för att signalera till två ryska bombplan av typen TU-22M ”Backfire”, som kommit nära Öland. ”De flyger provocerande nära”, säger överbefälhavaren Sverker Göranson.

– Detta bekräftar den ökade militära aktiviteten och övningsverksamhet som nu råder i Östersjöområdet och som skiljer sig från hur det var tidigare. Det ställer ökade krav på den svenska Försvarsmakten och vår incidentberedskap. Jag noterar att ingen kränkning har skett, men att det som sagt är ett uttryck och en bekräftelse på den ökade militära aktivitet som numera är ett faktum, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Det svenska incidentflyget sattes in mot de ryska bombplanen, sedan dessa flugit från Finska viken i riktning mot Öland.

– Planen befann sig hela tiden på internationellt luftrum, men de kom nära svenska gränsen. De flög i riktning mot Ölands södra udde, och då hade vi incidentflyg uppe som identifierade sig. I praktiken sade vi "hallå, vi ser er",  säger Jesper Tengroth, informatör på Försvarsmakten.

De ryska bombplanen vände strax innan de skulle ha kommit in över svenskt luftrum.

– Det var två svenska Jas 39 Gripen-plan som deltog i insatsen, säger Jesper Tengroth.

De ryska bombplanen är av modellen Tupolev TU-22M (som av Nato kallas "Backfire"), ett strategiskt överljudsbombplan, som uppges ha kapacitet att bära och fälla atomvapen, liksom konventionella bomber. Det kan också användas som spaningsflyg.

– (De) gick ut över Finska viken och gick söderut och vände i höjd med Ölands södra udde. Det är ju markeringar från deras sida också och en dimension på det här som vi nu ser relativt regelbundet. I takt med att man reformerar övar man också allt mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi historiskt sett inte har sett tidigare, säger överbefälhavare Sverker Göranson i Sveriges Radios P4 Extra.

En liknande incident inträffade så sent som den 24 mars i år, enligt Försvarsmakten.

– De flyger provocerande nära. Både nära de nationella gränserna, men också nära vårt flyg och andra länders flyg när de flyger över Östersjön, säger överbefälhavare Sverker Göranson.