Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jesus möglar på korset

Jesus är mögelangripen i Stenkyrka kyrka på Gotland. Här ett annat Jesuskors.
Jesus är mögelangripen i Stenkyrka kyrka på Gotland. Här ett annat Jesuskors. Other: Thomas Imo/Alamy

Jesus hänger och möglar på korset. I alla fall på Gotland där flera kyrkor är i stort behov av sanering. ”Jättetråkigt förstås”, säger Pia Åbom i Stenkyrka församlingsråd till P4 Gotland.

De tre kyrkorna Hellvi, Fleringe och Stenkyrka på norra delen av ön är angripna av mögel. I den sistnämnda kyrkan är inte bara orgeln drabbad – även ett Jesuskrucifix på norra väggen har angripits.

– Det är lite angripet och måste också saneras. Det var när församlingen ville flytta krucifixet till den valvbåge där det hängt tidigare som det upptäcktes att det var något lurt med det – och väggen bakom, säger Pia Åbom som är ordförande för Stenkyrka församlingsråd.

Stenkyrka är värst drabbad av de tre kyrkorna och nu söker Samfälligheten Gotlands kyrkor tillstånd av länsstyrelsen för att få genomföra en mögelsanering i byggnaderna. Men de är sannolikt inte de enda som kommer att behöva mögelsaneras på Gotland. I dagsläget finns luftavfuktare i ett 40-tal kyrkor.

– Jag vet ju att det finns fler kyrkor som är fuktiga. Men många församlingar har ju nu installerat avfuktare och det är det ”receptet” vi kommer att ge om de frågar oss; avfukta och se till att hålla en jämn, lagom, nivå på värme och fukt i kyrkorummet så slipper vi nog de här problemen framöver, säger Carin Jakobsson, ordförande för Samfälligheten Gotlands kyrkor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.