Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jimmie Åkesson får kritik – anklagas för att ljuga

Foto: Per Larsson/TT

Hotfulla invandrargäng grundlade Jimmie Åkessons syn på invandrare redan i unga år. Det påstår han själv i SVT:s program "Nyfiken på partiledaren". Men han talar inte sanning, enligt gamla skolkamrater och lärare.

I SVT: s program "Nyfiken på partiledaren", som sändes i går, söndag, berättade Jimmie Åkesson om sin uppväxt. Han berättade att hans syn på invandring grundlades redan vid femårsåldern. Det skriver ETC.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, säger Jimmie Åkesson i programmet.

Men nu får Jimmie Åkesson kritik från bland annat sin gamla mellanstadielärare och gamla klasskompisar.

Läraren, Inga Wallnäs, säger att hon aldrig upplevde några större konflikter på skolan. Och hon beskriver Jimmie Åkesson som en skötsam och artig elev. Hon tycker att han har en märklig syn på invandring.

Enligt statistik från SCB fanns det knappt några invandrare i Fallvik, där Jimmie Åkesson växte upp. Omkring 1985, när Åkesson var i 4-5-årsåldern, invandrade det 24 personer till staden Sölvesborg. Det uppger ETC. Samtidigt utvandrade det tio personer. Invandrarantalet var dessutom fortsatt lågt under de följande åren.

År 1995 gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna. Men han säger i SVT:s program att han visste väldigt lite om partiet. Något som flera av hans skolkamrater menar är felaktigt.

– Att han var rasist och hade rasistiska åsikter var helt uppenbart för mig och dem jag umgicks med, säger Hampus Brynolf, som gick på samma gymnasieskola som Åkesson, till ETC.

Eva Landahl är programchef på SVT Nyheter. Hon säger att idén med programmet "Nyfiken på partiledaren" är att fråga partiledarna om vad de själva tycker har format deras åsikter.

– Vi har ställt frågor om hur de uppfattat vad som präglat deras uppväxt. Det Jimmie Åkesson berättade igår om invandrare är den bild han vill ge eller har själv. Det är hans bild, hans upplevelser, och det går inte att ta ifrån honom, säger hon.

Eva Landahl tycker att det är just det som är intressant med programmet, att partiledarna själva får beskriva hur de anser att deras värderingar har präglats av uppväxten.

– Varje program har vi följt upp med kritiska frågor. Till exempel intervjuade vi Jimmie Åkesson i Gomorron Sverige imorse om det han sa i gårdagens program.

I programmet bemötte Jimmie Åkesson kritiken och berättade att det handlar om hans egna upplevelser.

– Jag ville vara så ärlig som möjligt och förmedla en personlig bild av mig själv. Det kan ingen ta ifrån mig, oavsett vad andra tycker,  säger han till Gomorron Sverige.

Programledarna i Gomorron Sverige frågar om det går att vara helt ärlig när man vet att en så stor skara av väljare tittar på programmet. Jimmie Åkesson svarar:

– Ja, det måste man nog vara. Jag tror att det är avgörande för den långsiktiga trovärdigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.