Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jimmie Åkesson försvarar Donald Trump i Wall Street Journal

Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.
Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson. Foto: Claudio Bresciani/TT

SD:s ledare Jimmie Åkesson och partiets riksdagsgruppsledare Mattias Karlsson har fått en debattartikel publicerad på Wall Street Journals webbplats. Texten går ut på att ge Donald Trumps uttalande om Sverige rätt.

Trump har inte sagt mycket om Sverige, och inte gett några specifika uppgifter, men Åkesson och Karlsson skriver ändå att presidenten underskattat de svenska problemen och presenterar sedan en mängd uppgifter.

Först ut är att Sverige tog emot cirka 275.000 asylsökande under åren 2014 till och med 2016. Det stämmer väl med Migrationsverkets registrerade 273.117 ansökningar för perioden och det är mycket riktigt fler per capita än något annat land i Europa, men nästan två tredjedelar var under värsta flyktingkrisåret 2015. Antalet för 2016, då flera lagändringar skärpte reglerna, ligger på samma nivå som i början av seklet.

Nästa uppgift som hävdas i Åkessons och Karlssons debattartikel är att Muhammed är Malmös vanligaste pojknamn, vilket ifrågasatts lika länge som den cirkulerat. Muhammed med varierande stavningar är extremt vanligt för muslimskfödda barn eftersom det är hedrande att få dela namn med religionens absolut främsta profet, men det innebär inte nödvändigtvis att det är barnets tilltalsnamn och det är oklart vad Åkesson och Karlsson menar med att ta upp namngivning i en debattartikel om samhällsproblem.

”I december 2010 hade vi vår första självmordsattack på svensk mark”, skriver debattörerna sedan. Ett annat sätt att formulera saken är att irakiskfödde svensken Taimour Abdulwahabs bombdåd nära folktäta Drottninggatan, Stockholm, är landets enda självmordsattack.

Åkesson och Karlsson skriver sedan om hur flera förorter i Sverige skakats av våldsamma upplopp. Det har orsakat otrygghet för boende i dessa områden och påfrestningar på ordningsmaktens resurser. De hänvisar vidare till Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning från december där lyfter fram kvinnors relativt höga och ökade känsla av otrygghet.

Läs mer: Omöjligt att jämföra brottsstatistik mellan länder enligt Brå

En uppgift från rapporten som inte nämns är att ”bland utrikesfödda personer är det en påtagligt större andel som uppger att de är otrygga jämfört med inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar och inrikesfödda med minst en inrikesfödd förälder”. Antalet drabbade av sexualbrott har nästan dubblerats mellan 2014 och 2015, står det i debattartikeln, men Brå:s statistik säger att det är en 70-procentig ökning till 1,7 procent av hela befolkningen och nästan lika mycket till 3 procent av kvinnorna. Myndighetens påpekande om anmälningsbenägenheten ökat nämns inte i debattartikeln.

”Man ser vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige. Vem hade kunnat tro det?”, sade Donald Trump på lördagen och fortsatte med att konstatera att Sverige tagit emot ett stort antal asylsökande som har orsakat otänkbart stora problem. Hela världen undrade vad han menade eftersom inget särskilt hade hänt i Sverige på fredagen.

Ett dygn senare förtydligade presidenten sig med att hänvisa till ett tv-inslag om Sverige han hade sett på Fox News. Den kontroversiella programledaren Tucker Carlson pratade om den främlingsfientliga filmaren Ami Horowitz alarmistiska Sverige-film som kritiserats för att vara försåtligt klippt av både poliserna som intervjuas och fotografen som filmat. 

Läs mer: ”Vi svarade på helt andra frågor”

Ytterligare en dag senare twittrade Trump att ”FAKE NEWS” försöker få det till att allt omfattande invandring i Sverige fungerar jättebra. Inget riksdagsparti beskriver Sveriges migrationspolitik som att den fungerat jättebra och knappast heller någon tidnings ledarsida. 

Sant är att nyhetsmedier rapporterat om allt som nämns i debattartikeln och att många svenska politiker har uttalat ambitionen om att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Med minnen som Raoul Wallenbergs insatser för judar i Ungern, Folke Bernadottes vita bussar, Dag Hammarskjölds FN-arbete och apartheidmotståndet har såväl förra som nuvarande regeringen talat för att Sverige ska vara generöst för de som behöver hjälp.

Läs mer: Ett fåtal brott i Sverige kopplas till flyktningar

DN kunde i en granskning för ett år sedan visa att det inte fanns någon brottsvåg som kunde kopplas till det stora antal asylsökande som då fanns registrerade hos Migrationsverket. En procent av polisens ingripanden gällde den här gruppen, som då bestod av 180.000 personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.