Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jimmy Fredriksson sörjer sin dotter – förväntas jobba heltid

Jimmy Fredriksson.
Jimmy Fredriksson. Foto: Rolf Höjer / Scanpix
Jimmy Fredriksson sörjer sin dotter Meja, som nio år ung gick bort i cancer. Nu har han utförsäkrats av Försäkringskassan som vill att han ska jobba heltid, trots att han knappt orkar med halvtid.

Jimmy Fredriksson har varit sjukskriven sedan Meja gick bort för ett halvår sedan, och orkar som bäst jobba halvtid. I fredags fick han ett samtal från en handläggare på Försäkringskassan.

– Jag har tagit beslutet att försäkra ut dig.

Handläggaren lät stolt på rösten, skriver Jimmy Fredriksson i ett öppet brev på Facebook.

– När jag fick det samtalet vart jag bara arg. Hon sa ”vi har ett regelverk som ska följas”. Jag svarade bara att ”jag har en lunch som ska ätas" och la på, jag hade ingen lust att fortsätta småprata med henne , säger Jimmy Fredriksson.

Beskedet innebär att han inte får någon sjukpenning för april. Utförsäkring gäller retroaktivt från 1 april, trots att samtalet med beskedet kom först 27 april.

– Jag hade fått en skriftlig förvarning om att det kunde bli så här, men inget beslut var taget då. Sedan ringer hon en månad sent… då är man chanslös att hitta någon annan form för att få en inkomst, ta ett annat jobb eller sälja någonting.

Beslutet har Försäkringskassan tagit utan att träffa Jimmy Fredriksson eller ha haft mer än skriftlig kontakt med honom. Men på torsdagen, dagen efter det öppna brevet på Facebook, blev han uppringd av chefen för Försäkringskassan i Umeå.

– Han var trevligt och tillmötesgående och ville ha ett möte med mig på måndag. Jag sa "du ringer ett halvår försent, men visst kan vi ha ett möte".

Jimmy Fredriksson har ingen förhoppning om att Försäkringskassan ska ändra sitt beslut, utan hoppas att mötet kan leda till att andra slipper hamna i samma situation. Han har ändå bestämt sig för att överklaga beslutet.

– Först hade jag inte tänkt det, men nu känner jag att jag har fått en skyldighet att driva det här vidare, eftersom det blivit så mycket uppmärksamhet kring det.

Vad hade gjort skillnad för dig i Försäkringskassans sätt att agera?

– Från första början önskar jag att de hade tagit kontakt med mig och haft ett personligt möte mellan fyra ögon. Om de hade skött det på ett mer personligt plan hade vi säkerligen kunnat komma fram till en lösning som fungerade både för mig och för dem, det är jag övertygad om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.