Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

JK ger 5.000 kronor var till olagligt registrerade romer

Alla de cirka 4.700 personer som varit registrerade i polisens olagliga romregister ska få 5.000 kronor var i ersättning av staten, slår JK fast i ett historiskt beslut. 5.000 kronor är ett skambud, men nu är Europadomstolen nästa, säger Soraya Post, romsk människorättsaktivist och FI:s första listnamn till EU-parlamentet.

JK:s beslut är ett principbeslut som innebär att samtliga personer som funnits i registret är berättigade till en ersättning med 5.000 kronor var, om de ansöker. Aldrig tidigare har JK fattat ett beslut som omfattar så många människor.

Det var i september förra året DN i flera artiklar avslöjade att polisen i Skåne upprättat flera olagliga register över personer med romsk bakgrund. Totalt innehöll registren 4.700 personer, varav över tusen var barn. Den enda anledningen till att barnen förts in i registret: de hade fötts i romska familjer. Registren, som fanns i mappar i Skånepolisens datasystem med namnen ”Total” och ”Kringresande”, har redan tidigare granskats av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, som konstaterat att registren hade "tydliga brister", som på vanlig svenska betyder att de bryter mot lagen..

Justitiekanslern instämmer i den kritik som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden riktat mot polismyndigheten. JK anser att polisens möjlighet att behandla personuppgifter i sin brottsbekämpande verksamhet är viktig och nödvändig men innebär samtidigt ett stort ansvar. Det är därför särskilt viktigt att polisen i alla delar följer polisdatalagens bestämmelser för hur sådana uppgifter får behandlas, konstaterar JK

– Det är oacceptabelt att en polismyndighet upprättar ett register och behandlar personuppgifter utan att fullt ut uppfylla de krav som lagen föreskriver, skriver JK i beslutet och utgår från att alla polismyndigheter – om det inte redan har skett – går igenom sina register för att försäkra sig om att de uppfyller de krav som gäller enligt "relevanta lagar, förordningar och föreskrifter".

JK hänvisar till ett avgörande i Högsta domstolen förra året som slog fast att en kränkning som är att bedöma som mindre allvarlig normalt bör bestämmas till 3.000 kronor. Denna kränkning är lite mer allvarlig resonerar JK men den har inte "lett till några negativa beslut eller åtgärder som inte hade uppkommit" om registreringen skett i enlighet med polis­datalagens bestäm­melser, och JK fastställer därför ersättningen till 5.000 kronor.

Soraya Post, romsk människorättsaktivist, sakkunnig i Europarådet i romska frågor och numera även kandidat till EU-parlamentet för FI anser att det låga beloppet är ett skambud.

– Det är ytterligare en kränkning. Men samtidigt är det en statlig myndighet, JK, som likt en annan myndighet, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, slår fast att en tredje statlig myndighet, polisen, gjort fel och lagbrott. Bra. Då är det bara att driva det här till Europadomstolen, säger Soraya Post och tror att inte särskilt många romer kommer att ansöka om ersättningen.

– Förstår inte myndigheterna att det är skamligt och förnedrande. Ett skambud, säger Soraya Post, som på onsdagskvällen besökte en grupp unga kvinnor i Konsthallen i Tensta.

Jenni Acar, som DN träffat tidigare, tar emot beskedet sittande på en restaurang i Stockholm där hon firar sin 32-årsdag, säger till DN att det låga beloppet, 5.000 kronor, känns som ett slag i ansiktet. Hon och hennes icke-romska make och deras dotter fanns med i det olagliga registret, liksom hennes båda föräldrar, hennes mor- och farföräldrar och flera numera döda förfäder.

– Med tanke på den kränkning vi utsatts för och de stora misstag som gjorts i Sverige ända fram till 2014 är det en väldigt liten summa, som ett slag i ansiktet. Det känns nästan som ytterligare en kränkning.

Även Erland Kaldaras på Romska ungdomsförbundet, som krävt 250.000 kronor i ersättning till var och en som drabbats, karaktäriserar skadeståndssumman, 5 000 kronor, som ett slag i ansiktet.

– Det här är ett historiskt brott utan motsvarighet under efterkrigstiden, och därför blir beloppet ett hån mot den romska befolkningen, säger han till TT.

Enligt JK:s beslut är det nu Rikspolisstyrelsen som ska betala ersättningen ur sitt anslag.

– Vi måste nu skapa de förutsättningar som krävs för att kunna ta emot förfrågningar och genomföra utbetalningar till de berättigade. Det är ganska många parametrar som måste stämmas av så därför kommer vi inte att kunna behandla någon begäran om skadestånd förrän tidigast om cirka en vecka, säger polismästaren Åsa Palmqvist vid Polismyndigheten i Skåne i ett pressmeddelande.

För polisen är det ändå relativt enkelt att avgöra vilka som ska få ersättning. Den som är registrerad har rätt till skadestånd. När detta är konstaterat behövs inga fler uppgifter. Det som kan komma att ta lite tid, några extra dagar, är anspråk från minderåriga och dödsbon, skriver polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.