Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

JO-kritik mot förstört material

Försvarshögskolan får hård kritik av justitieombudsmannen (JO) för att grundmaterialet till en rapport om extremism i Rosengård i Malmö förstördes.

"Sammanfattningsvis är jag mycket kritisk till försvarshögskolans handläggning av saken", skriver JO Kerstin André i sitt beslut.

Hennes granskning gäller underlaget till rapporten Hot mot demokrati och värdegrund — en lägesrapport från Malmö, som presenterades i januari 2009 och blev mycket omdebatterad. Rapporten, som togs fram på uppdrag av regeringen, beskriver bland annat extrema muslimers påstådda maktutövning i Malmöstadsdelen Rosengård.

Underlaget bestod av djupintervjuer med ett 30-tal befattningshavare som till exempel skolpersonal, poliser, socialarbetare och ungdomsledare i stadsdelen. Dessa utlovades anonymitet, och därför hade Försvarshögskolan redan från början bestämt att anteckningar och bandinspelningar från intervjuerna skulle förstöras innan rapporten offentliggjordes. Forskare som efteråt försökte att få ta del av material fick också svaret att det hade destruerats för att skydda de anonyma källorna.

JO konstaterar, att Försvarshögskolan är en statlig myndighet där offentlighetsprincipen råder. Något utrymme för att i förväg utlova anonymitet eller sekretess för vissa uppgifter finns inte.

Eftersom skolan hade fått i uppdrag av regeringen att ta fram rapporten var också arbetet med den ett ärende inom skolan som myndighet. Handlingar i ett ärende blir vanligen allmänna handlingar först när ärendet avslutats. Att förstöra sådana handlingar dessförinnan innebär, enligt JO, att regelverket som gäller offentlighet och sekretess har satts ur spel.

Men eftersom materialet inte hade hunnit bli allmänna handlingar när de förstördes ser André ändå ingen anledning att gå vidare och utreda om någon på skolan begått tjänstefel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.