Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

JO kritiserar polisledningen för romregister

Foto: DN, TT

Den tidigare polisledningen i Skåne bär ansvaret för polisens olagliga register över romer. Det säger Justitieombudsmannen (JO) som i dag kommer med kraftig kritik mot Skånepolisen.

– Det har fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet, säger JO Cecilia Renfors.

I sitt granskningsbeslut pekar JO Cecilia Renfors ut den dåvarande polisledningen i Skåne som ytterst ansvarig för den olagliga registreringen av romer.

– För mig vilar det riktigt stora ansvaret på dem som har ett högre chefsansvar, ytterst länspolismästaren. Om det förekommer brister i verksamheten är det de som ska se till att det rättas till, säger hon till DN.

Registret har tidigare utretts av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) som kom fram till att det var olagligt, men vem som är ansvarig för registret har hittills varit oklart.

Det är också en av de saker som JO riktar kritik mot i sitt beslut.

Hon är även kritisk mot chefen för länskriminalavdelningen som inte kände till registret trots sitt ansvar, chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som fattade beslutet om registrering – och den enskilda polisen som byggde upp registret.

JO anser att det är särskilt allvarligt att onödiga och känsliga uppgifter inte tagits bort ur registret. Enligt Cecilia Renfors innebär det att uppgiftssamlingarna ”fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet”.

– Det gjorde att det byggdes upp ett mer eller mindre permanent släktregister över personer med romskt ursprung. Det är naturligtvis mycket allvarligt, säger Cecilia Renfors.

Hon konstaterar också att det otydliga ansvarsförhållandet gjorde att det saknades styrning och kontroll över registret och att det fanns mycket begränsade möjligheter att upptäcka missförhållanden.

Det är också ett problem som Skånepolisen redan ska ha känt till.

– Tekniska brister gjorde att de interna rutinerna inte kunde tillämpas. Det anmäldes till Rikspolisstyrelsen men sedan gjorde man inget för att åtgärda det, säger Cecilia Renfors.

Hon anser att det är oacceptabelt att polisen samlade in känsliga uppgifter utan att ha rutiner för att de hanterades på ett bra sätt.

Nuvarande regionpolischef i Skåne, Annika Stenberg, säger till DN att hon tar JO:s kritik på största allvar.

– Det var en otillräcklig organisation som orsakade bristerna och vi arbetar för att åtgärda det och förbättra det ytterligare, säger hon.

JO säger att det har karaktär av etnisk registrering, hur ser du på det?

– Vi ser att JO drar den slutsatsen. Det är oerhört olyckligt, jag vill verkligen understryka att register baserade på etnisk tillhörighet naturligtvis är rättsvidriga. Jag och den nya polisledningen tar starkt avstånd från register som tar in etnisk tillhörighet.

– Syftet med registret har varit att förebygga och utreda brottslighet, det krävs för vår verksamhet. Men vi måste också kunna hantera dem på ett lagenligt och etiskt sätt. Det har vi dessvärre inte gjort. Jag vill verkligen ta tillfället i akt att be om ursäkt till de som drabbats, säger Annika Stenberg.

Det var i september 2013 som DN avslöjade Skånepolisens olagliga registrering av romer. Över 4700 personer hade registrerats, av dem 1320 barn.

De brister som framkom i SIN:s utredning var bland annat att registret inte gallrats ordentligt, att det inte loggats vem som använt det och att det inte framgått vilka av de registrerade som inte är misstänkta för brott.

SIN ansåg också att det breda syftet med registret gjorde att det fick karaktären av ett ”bra att ha”-register. Diskrimineringsombudsmannen konstaterade senare att det kunde röra sig om etnisk registrering.

De registrerade har rätt till skadestånd enligt beslut av Justitiekanslern som hittills betalat ut drygt 13,7 miljoner kronor. Några av de registrerade har dessutom nyligen lämnat in en stämningsansökan mot den svenska staten för registreringen.

Sedan avslöjandet har polisen genomgått en stor omorganisation och Skånepolisen är inte längre en egen myndighet. Ledningen har också bytts ut.

JO förutsätter att den nya polismyndigheten vidtar nödvändiga åtgärder för att garantera att skydda medborgarnas integritet i framtiden.

Fördjupning. Läs mer om polisens registrering av romer
  • 23 september 2013. DN avslöjar att Skånepolisen har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller det 4.029 människor spridda över hela landet. Många vuxna som hamnat där är ostraffade och över tusen av de registrerade är barn, exempelvis 52 tvååringar. Läs artikeln
  • 24 september 2013. DN avslöjar att det finns ytterligare ett register. Det innehåller totalt 997 människor där majoriteten har romska namn. Över 100 av dem är barn under tio år. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) inleder en blixtinspektion hos Skånepolisen. Läs artikeln
  • 25 september 2013. DN kan nu avslöja att Skånepolisen mörkat om romregistret för kontrollmyndigheten SIN som skickat en fråga i april 2012 om polisen har register med känsliga uppgifter. Polisens registrering av romer bryter mot flera lagar, bland dem polis­datalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister. Läs artikeln
  • DN:s samlade rapportering om polisens registrering av romer hittar du här
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.