Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jo-provkop-av-folkol-olagligt/

Sverige

JO: Provköp av folköl olagligt

Provköp av folköl har inte stöd i lagen och är närmast att betrakta som polisiär myndighetsutövning, anser justitieombudsmannen (JO).
Rätta artikel

Det är flera kommuner och länsstyrelser i Sverige som använder sig av provköpsmetoden. Metoden går ut på att man samarbetar med ungdomar som besöker olika butiker och provköper folköl och tobak för att kontrollera om butiken begär att få se legitimation. Enligt lagen får man inte sälja folköl eller tobaksvaror till någon som är under 18 år.

JO har granskat Karlskrona kommuns provköp av folköl och slår ned på metoden på flera punkter. Butiksanställda utsätts för intigritetskränkning och det handlar om dold myndighetsutövning som kan ifrågasättas ur rättsäkerhetssynpunkt, hävdar JO.

– Det är bekymmersamt. Det får omfattande konsekvenser för kommuner och länsstyrelser, säger Mats Larsson, chef för tillsynsavdelningen på Folkhälsoinstitutet till tidningen Icanyheter på nätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
TT

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt