Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jo-utreder-olasta-mejl-missade-tusentals-i-sin-egen-epostlada/

Sverige

JO utreder olästa mejl – missade tusentals i sin egen epostlåda

Efter DN:s avslöjanden om Pensionsmyndighetens olästa mejl ska myndigheten nu granskas av Justitieombudsmannen, JO.

Men nu visar det sig att även JO har fått tusentals mejl under flera år, utan att någon har läst dem.

– Det är inte roligt, säger chefs-JO Elisabeth Rynning.

Mikael Delin
Rätta artikel

I januari avslöjade DN att Pensionsmyndigheten ända sedan starten 2010 haft en obevakad epostlåda. Under åren skickades cirka 1.000 mejl dit utan att någon läste dem. Efter avslöjandet inledde Justitieombudsmannen, JO, en granskning av myndighetens agerande.

JO skriver att det som inträffat är olyckligt och kräver svar på vad Pensionsmyndigheten gör för att åtgärda bristerna.

Men även Justitieombudsmannen har problem med olästa mejl. Dagen efter DN:s publicering om Pensionsmyndigheten undersökte en tjänsteman på JO de egna mejlsystemen, och upptäckte då en obevakad e-postlåda. Det handlar om en så kallad noreply-adress, en adress som används för utskick men som det inte ska gå att svara till. Trots det har det gått att svara till adressen ända sedan den skapades i februari 2012. 

Det handlar om cirka 2.400 mejl som inkommit under nästan sju år utan att någon sett dem, och som bland annat handlar om pågående JO-ärenden. För 2018 rör det sig om 300 mejl som på något sätt går att koppla till ett ärende.

Chefs-JO Elisabeth Rynning beklagar det inträffade.

– Det är förstås jättetråkigt. Det är mycket allvarligt att epost från människor som försökt skriva till JO inte blivit lästa. Det är inte roligt. Samtidigt kan man säga att det är en påminnelse om att hur noga man än försöker vara så är ingen ofelbar, säger hon.

Efter upptäckten spärrades epostlådan och JO inledde en genomgång av sina it-system och hittade då ytterligare en obevakad e-postlåda dit det skickats mejl. Av dem bedöms den absoluta majoriteten utgöras av skräppost.

JO publicerade information om det inträffade på sin sajt en dag innan man inledde sin egen granskning av Pensionsmyndigheten. 

Nu genomför man en noggrannare genomgång av varje oläst mejl till JO. Enligt Elisabeth Rynning har det än så länge inte upptäckts något som skulle ha förändrat JO:s bedömning i ett ärende.

– I många fall rör det sig om att någon svarar på ett beslut som den är besviken på. Det leder sällan till att vi gör en annan bedömning, säger hon.

– Det kan även handla om kompletteringar som tillför ett ärende något, men vi har ännu inte sett något sådant fall där det skulle ha förändrat bedömningen.

Ni ska granska Pensionsmyndigheten, vem ska granska er?

– Ja, det kan man fundera över. Det gör regelmässigt Konsitutionsutskottet som är vår kontaktpunkt i riksdagen. Av det skälet meddelade jag omgående Konstitutionsutskottet om att det här hade inträffat hos oss.

JO har också anmält det inträffade till Datainspektionen.