Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jo-utreder-stopp-for-pengar-till-intagna/

Sverige

JO utreder stopp för pengar till intagna

Foto: Jessica Gow/TT

Efter att ha fått in närmare 100 anmälningar har Justitieombudsmannen (JO) beslutat att öppna ett så kallat initiativärende för att granska Kriminalvårdens stopp för insättningar av pengar till intagna.

TT Text

”Det handlar om två frågor, beslutet i sig och vilka konsekvenser det får för de intagna”, säger justitieombudsmannen Katarina Påhlsson enligt ett pressmeddelande.

De som anmält beslutet menar att de nu inte har råd att ringa eller skicka brev till anhöriga och att de inte kommer att kunna betala för tandläkarbesök eller köpa hygienartiklar och mellanmål.

Katarina Påhlsson kommer att begära in yttrande från Kriminalvården bland annat kring det rättsliga stödet för själva beslutet och de konsekvenser det kan få för de intagna.

Kriminalvården ska lämna svar till JO senast den 15 juni.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt