Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Johan Asplunds föräldrar kräver skadestånd av staten

Johan Asplunds föräldrar Björn Asplund och Anna-Clara Asplund.
Johan Asplunds föräldrar Björn Asplund och Anna-Clara Asplund. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Föräldrarna till den försvunne Sundsvallspojken Johan Asplund kräver nu staten på två miljoner kronor för hur myndigheterna hanterat sonens försvinnande 1980. ”Men det är lika viktigt att vi får en ursäkt”, säger mamman Anna-Clara Asplund.

Det var den 7 november 1980 som 11-åringen försvann från familjens bostad i Bosvedjans bostadsområde i Sundsvall. Ett försvinnande som blev mycket omskrivet och som Sture Bergwall (Thomas Quick) kom att ta på sig.

1993 erkände Bergwall att han mördat 11-åringen men i dag är försvinnandet fortfarande en olöst gåta sedan Sture Bergwalls erkännande visade sig vara falskt. Han friades också senare från alla misstankar.

Nu yrkar Johan Asplunds föräldrar, Anna-Clara och Björn Asplund, på ett skadestånd på sammanlagt två miljoner kronor i en inlaga till Justitiekanslern.

– Men vi vill också ha en ursäkt, ett erkännande om att hela utredningen och hanteringen av det som hänt Johan blev fel, säger Anna-Clara Asplund.

– Medan alla jagade Thomas Quick kunde den verklige mördaren gå fri.

Anna-Clara Asplund säger att det inte går en dag utan att hon tänker på sin försvunne son. När hon för en tid sedan såg en mamma som i teve berättade hur hon mist sitt barn i moderlivet och efter det kände det som att hennes barn ständigt satt på hennes ena axel, då kände hon igen sig:

– Så kan jag också känna. Johan var mitt enda barn och hans försvinnande har följt mig varje dag i 35 år. Det är en enorm smärta.

Förutom smärtan i att inte veta vad som hänt ens barn har de båda föräldrarna också tvingats delta i en rad rättegångar som inte har lett till någon klarhet i fallet.

– Och ingen har lyssnat på oss. Åklagare, poliser och psykologer har struntat i oss för att vi aldrig trodde att det var Quick som låg bakom det. Vi har varit så maktlösa, säger Anna-Clara Asplund.

Johans försvinnande och de brott som kan ha utförts i samband med det preskriberades 2005. Något som trots allt gör att Anna-Clara Asplund känner ett visst hopp om att det någon gång ska klaras upp:

– Jag har svårt att tro att någon som utfört brottet skulle kunna hålla tyst om detta hela livet, utan att det skulle märkas bland anhöriga eller vänner. Om vi skulle få klarhet så skulle det betyda oerhört mycket för oss.

Advokat Kerstin Koorti var föräldrarnas målsägandebiträde under rättegången mot Sture Bergwall. Det är hon som har skrivit inlagan till Justitiekanslern:

– Vi hoppas att JK ska se hur föräldrarna har drabbats av det som hänt i de rättegångar, som jag vill kalla skenrättegångar där allt var påhitt och rent spektakel, och där Quick och dem omkring honom har fabricerat historier om hur deras son mördats, säger Kerstin Koorti.

– Om inte JK anser att något skadestånd ska utgå så kan regeringen fatta ett sådant beslut ändå. Vi anser att staten bär ansvaret för föräldrarnas lidande.

JK har en handläggningstid på omkring 2 till 3 månader.

Andra spår

Under utredningen fattade föräldrarna misstankar mot en man som tidigare hotat att skada Johan. 

I april 1985 dömde tingsrätten i Sundsvall mannen för att ha fört bort Johan men inte för att ha dödat honom.

I april 1986 firades mannen av hovrätten och Högsta Domstolen avslog senare samma år en ansökan om prövningstillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.