Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Johanna Möllers son ville inte vittna mot sin morddömda mamma

01:51. Den 42-åriga Arbogakvinnan ställs inför rätta. Detta har hänt i det historiska fallet.

Livstidsdömde Johanna Möllers son ville inte vittna mot sin mamma när han kom till Svea hovrätt på tisdagen. Han lämnade rättssalen strax efter att han tagit plats i vittnesbåset.

Även Möllers svärson utnyttjade rätten att inte behöva vittna mot en närstående. Dottern valde dock att vittna.

 

Det var på Johanna Möllers eget initiativ som åklagaren hade kallat de båda vuxna barnen och svärsonen till nya förhör i hovrätten.

Efter att Johanna Möller sagt att de tre ovan nämnda skulle kunna intyga hur stora problem Möller har att köra i mörker hölls nya polisförhör med dem den 11 januari.

Av de förhören framgår att vare sig sonen eller dottern kände till att mamman skulle ha några besvär med att köra. Johanna Möller menar själv att det är uteslutet att hon, som åklagaren påstått, skulle ha kunnat köra bilen till och från sommarstugan den 3 augusti 2016 när hennes pappa knivmördades – på grund av hennes dåliga mörkerseende.

När barnen på tisdagen, hovrättsförhandlingens 19:e dag, kallades att vittna om saken informerades de i tur och ordning om att de inte var tvungna att vittna – då de är närstående till den livstidsdömde Johanna Möller.

– Det här handlar väl om mordet på morfar? frågade då dottern rättens ordförande som om hon ville försäkra sig om att det var just det tillfället som hennes vittnesmål i så fall skulle gälla.

Efter att hon fått ett jakade svar sa hon att hon ville vittna.

Och det gjorde hon: hon hade aldrig hört talas om att hennes mamma haft bekymmer med att köra i mörker.

Strax efter förhöret kallades såväl sonen som svärsonen att vittna. Den förstnämnde sade i polisförhöret i januari att hans mamma inte har några kända problem utan att hon tvärtom kör bil väldigt bra.

Han valde dock att inte vittna om det inför sittande rätt, utan nyttjade sin rätt att slippa vittna mot en närstående. Sonen var i princip bara inne i rättssalen och vände, det samma gällde svärsonen, som inte heller ville vittna.

Såväl sonen som svärsonen har under utredningen av Johanna Möller pekats ut som tänkbara gärningsmän när de gäller mordet på Göran Möller. Hon är också misstänkt för att ha försökt förmå dem att döda hennes ex-man, en person som hittades död i vattnet utanför sommarstugan i Arbogatrakten precis ett år innan morden på Göran Möller.

Dottern som vittnade i hovrätten i dag fick frågan av åklagaren om hon tror att hennes bror kan ha gjort sig skyldig till mordet.

– Aldrig, svarade hon då.

Läs mer: 42-åringens mamma: Det är som en skräckfilm

Efter de nya förhören med barnen spelades en rad förhör som gjordes i tingsrätten upp för hovrätten. Bland annat fick hovrätten hörda en annan dotter till Johanna Möller, en dotter som haft en mycket ansträngd relation till sin mamma, även innan mordet.

Hon beskrev att familjen mycket starkt ogillade Johanna Möllers företagande i flyktingbranschen och att man uppfattade att hon ljög väldigt mycket.

Den lägenhet som hennes pappa hjälpt henne att skaffa i Eskilstuna hade hon fått då hon hävdat att hon var hotad av sin ex-man. När den plötsligt förvandlades till ett hem för flera asylsökande unga män blev stämningen dem emellan minst sagt dålig.

Slutpläderingarna i hovrätten inleds den 25 januari, sista dagen är planerad den 29 januari. Efter det tar det normal sett två veckor innan dom faller.

Johanna Möller dömdes till livstidsfängelseför bland annat mord och anstiftat till mord i tingsrätten. Hennes ex-pojkvän, Mohammed Rajabi dömdes till 14 års fängelse och utvisning. Han har erkänt mordet och pekat ut Johanna Möller som medgärningsman.

Läs mer: Mohammed Rajabi överklagar morddom
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.