Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jonas Sjöstedt använder sina egna kontakter

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

– Oansvarigt, anser Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.
I går upprepade Carl Bildt i rege­ringens utrikespolitiska deklaration samma formulering som statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare använt om de fängslade svenskarna i Etiopien. Formuleringen var att Schibbye, 31, och Persson, 29, ”bör försättas på fri fot”.

Det är en alltför svag formulering, anser Jonas Sjöstedt:

– Det borde vara ”måste”, naturligtvis. Det är ett svagt språkbruk. Jag tycker att det är viktigt att Sverige är extremt tydligt mot Etiopien.

Carl Bildt försvarar ordvalet:

– ”Bör” inkluderar en vilja, vi har uttryckt en vilja. ”Måste”, det tycker jag också. Det ligger ingen politisk skillnad i detta, säger han.

Vänsterpartiets nye ledare är, till skillnad från de anhöriga, missnöjd med Bildts hantering av frågan. Sjöstedt tycker att regeringen inte har skött kontakterna med afrikanska ledare som Sverige haft sedan av­kolonialiseringen. Han vill bidra till en frigivning av svenskarna genom att utnyttja egna kontaktvägar.

– Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte har skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger Sjöstedt till DN.

Han är tystlåten om detaljerna av rädsla för att det skulle kunna skada en frigivning av svenskarna, men bekräftar att han agerar på egen hand utan regeringens vetskap. Han har inte heller fått något direkt godkännande från de anhöriga.

– Jag vill försöka använda de kontakter vi har för att påverka, berättar han.

Enligt uppgift till DN handlar det om kontakter med en regering som i sin tur har goda relationer med den etiopiske premiärministern Meles Zenawis regeringsparti som i likhet med Vänsterpartiet har marxist-leninistiska rötter.

– Om man ser tillbaka på Dawit Isaak-fallet tror jag inte att den tysta diplomatin ska vara för tyst. Den ska vara väldigt tydlig, säger han.

Jonas Sjöstedt säger att hans personliga engagemang i frågan inte har något att göra med att Martin Schibbye tidigare varit politiskt aktiv på vänsterkanten. Martin Schibbye var i unga år chefredaktör för tidskriften Rebell, som ges ut av Revolutionär kommunistisk ungdom.

– För mig är det en principiell fråga om journalisters möjligheter att täcka konflikter och göra sitt arbete. Det måste vara lika oavsett vilken politisk övertygelse man har.
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att det är helt fel att en partiledare agerar på egen hand utan att kontakta regeringen.

– Det vore oansvarigt. Det här handlar inte om partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbeta över partigränser. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av rege­ringen. Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra. Det vill inte vi riskera, säger Urban Ahlin.

Han har sedan i somras gått hand i hand med Bildt i ärendet med de fängslade svenska journalisterna. Men han tycker att det var fel av Bildt att i utrikesdeklarationen lägga kravet om en frigivning av svenskarna under konsulära ärendet. I Socialdemokraternas utrikesdeklaration ligger uppmaningen under avsnittet som handlar om yttrandefrihet och journalistisk.

– Det intressanta är att Carl Bildt även den här gången missar möjligheten att stå upp för yttrande- och journalistisk frihet, säger Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.