Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jonas-sjostedt-avgar-som-partiledare/

Svensk politik

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare

02:02. Jonas Sjöstedt lämnar posten som partiledare för Vänsterpartiet. Han avgår vid partiets kongress i vår – och flyttar till familjen i Vietnam.

Jonas Sjöstedt avgår som Vänsterpartiets ledare på partiets kongress i maj. 

– Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande, säger han – och menar att han vill ha mer tid för familjen.

Nu väntar en kamp mellan partiets radikala och pragmatiska falanger.

Partiledaren lämnade först beskedet på ett videosänt medlemsmöte. Uppgiften spreds sedan med raketfart och han bekräftade själv sin avgång med ett långt inlägg på Facebook vid 20-tiden på onsdagen. 

55-årige Jonas Sjöstedt skriver att det är dags att kliva åt sidan efter åtta år. Beslutet var svårt och han kommer att sakna sitt uppdrag.

Jonas Sjöstedt planerar att flytta till Vietnam, där hans familj bor. Foto: Erik Ardelius

”Det är en stor förmån att få företräda en rörelse som är den tydligaste rösten för ett mer jämlikt Sverige, för feminism och klimatet. Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runt om i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker”.

Jonas Sjöstedt menar att det nu är en bra tid för Vänsterpartiet att välja en ny ordförande, i god tid före valet 2022. 

– Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år. När jag tillträdde som partiordförande hade vi fyra procent, nu har vi tio. Partimedlemmarna har mer än dubblerats. Nu kommer jag att ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj.

Beslutet fattades över jul och nyår i samråd med hans familj, som bor i Vietnam sedan några månader tillbaka. Hans hustru Ann Måwe är Sveriges ambassadör i landet och i sommar kommer han att lämna uppdraget som riksdagsledamot och flytta till familjen i Hanoi. 

– Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän säger han och öppnar för att göra någonting helt annat som att skriva en bok eller driva ett kafé.

Det senaste året har Jonas Sjöstedt kritiserats internt för att han släppte fram en S-MP-regering med stöd från Liberalerna och Centerpartiet. Vänsterpartiet förlorade den stora makt som partiet hade genom budgetsammanträdet under den förra mandatperioden. På onsdagskvällen försvarade han vägvalet för ett år sedan inför ett stort pressuppbåd efter sin medverkan i SVT:s Aktuellt.

– Jag tror att vänsterväljarna var tveksamma om vi skulle få något inflytande, men där har vi hittat vår roll. Alternativet hade varit värre, säger han och fortsätter:

– Vår uppgift är att lägga press från vänster så att de dåliga delarna av januariöverenskommelsen inte genomförs. Trots att regeringen inte ville att vi skulle ha något inflytande har vi tagit oss inflytande, säger han och nämner den stoppade avvecklingen av Arbetsförmedlingen.

Jonas Sjöstedt har varit partiledare i över åtta år. Foto: Anette Nantell

Han vill inte ge några synpunkter på vem som ska ta över partiet, utan säger att det är medlemmarna som ska avgöra – men att han kan se ”ett helt gäng” som skulle kunna ta över. 

– Jag har meddelat valberedningen och det är de som kommer att lägga det formella förslaget. Partiledningen kommer att diskutera det här på fredag, om hur man kan hjälpa till – att det blir en bra process. Sedan handlar det mycket om vilka som väljer att kliva fram och säga att de är beredda att kandidera.

Till sin efterträdare har han egentligen bara ett råd: Att vara ordförande på sina egna villkor.

Jonas Sjöstedt tillträdde som partiledare 2012, som efterträdare till Lars Ohly. Han hade då suttit i riksdagen sedan 2010, efter en sejour som EU-parlamentariker.

Jonas Sjöstedt och Lars Ohly kramar om varandra efter omröstningen på Vänsterpartiets kongress 2012 då Sjöstedt blev ny partiledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vem som blir efterträdare är en mycket öppen fråga. Valet kommer att få stor betydelse för vilken väg partiet tar framöver. Partikongressen hålls i maj men tiden för att nominera partiledarkandidater går ut om en månad.

Källor uppger för DN att förre riksdagsledamoten Rossana Dinamarca är en tänkbar kandidat. Hon förlorade kampen om partiledarposten mot Jonas Sjöstedt när Lars Ohly avgick. Dinamarca ställde sig i höstas i spetsen för en falang inom partiet som vill se en mer radikal politik än den Jonas Sjöstedt har fört.

Enligt uppgifter till DN har de mer pragmatiskt sinnade inom partiet redan inlett en kampanj för att övertala ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson att ställa upp. Hon spelade en helt central roll i budgetsamarbetet mellan V och S-MP-regeringen 2014-2018. Ulla Andersson skulle innebära ett partiledarskifte med betydligt mer kontinuitet.

Bild 1 av 3 Rossana Dinamarca.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3 Ulla Andersson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 3 av 3 Nooshi Dadgostar.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En annan person som redan tidigare pekats ut som sannolik efterträdare är vice partiordföranden Nooshi Dadgostar som är föräldraledig fram till den 1 mars. Hon vill på onsdagskvällen inte spekulera i vem som ska ta över efter Jonas Sjöstedt

– Jonas har precis meddelat att han avgår, så den frågan är inte aktuell just nu. Jag tycker att det är tråkigt att en så rakryggad och konsekvent person väljer att sluta. Jonas Sjöstedt är oerhört viktig för partiet, säger Nooshi Dadgostar till DN. 

Kan du se dig själv som partiledare?

– Det kommer en tid när det blir aktuellt att prata om den frågan. Det viktigaste är att Vänsterpartiet fortsätter på den inslagna vägen och pressar regeringen.

Läs mer

Ewa Stenberg: Utan Sjöstedt kan regeringen få det ännu hetare om öronen

Sjöstedt får beröm från flera håll