Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jonas-sjostedt-ny-v-ledare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jonas Sjöstedt ny V-ledare

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Jonas Sjöstedt har valts till ny partiledare av Vänsterpartiets kongress. Jonas Sjöstedt besegrade Rossana Dinamarca med 179 röster mot 39. En avstod.

– Vad glad och stolt och rörd jag blir, sade Jonas Sjöstedt till ombuden efter valet.

Han vände sig till dem som känner besvikelse nu, som röstat på Dinamarca.

– Jag kommer att vara er partiordförande också. Jag kommer att lyssna och arbeta med er. Tillsammans ska vi bygga ett starkare Vänsterparti. Jag ser fram emot att få vinna valet tillsammans med er.

Han betonade särskilt att ensam förmår ingen så mycket. Han tackade också Lars Ohly för att han lagt en god grund för V att växa.

– I dag har vi ett Vänsterparti med en frisk debatt med en enighet om färdriktningen, så har det inte alltid varit.

Vid en pressträff efter valet sade Sjöstedt att Vänsterpartiet med honom i ledningen inte kommer att vara ett nej-sägarparti och att Vänsterpartiet kommer att ta kampen med Miljöpartiet om att vara det ledande klimatpartiet, där social rättvisa kombineras med ekologisk hållbarhet.

– Det är bra om två partier konkurrerar om det, säger han.

Ett nytt miljöprogram ska tas fram till valet 2014.

Enligt Sjöstedt har Vänsterpartiet potential att nå 10-15 procent men han vill låta det vara osagt om partiet kan nå dit redan nästa val.

Hans väg till partiledarskapet har inte alltid varit så rak. Under de senaste åtta åren har han inte ens suttit i partistyrelsen. Under tre år var han bosatt i USA och det var under den tiden som han kom till insikt att han ville tillbaka.

– Jag har alltid känt stark samhörighet med medlemmarna och har alltid haft ett starkt stöd i partiets bas, säger han.

Redan när Gudrun Schyman avgick och tillfälligt efterträddes av Ulla Hoffmann fanns Sjöstedt med i diskussionerna. Men då var motståndet mot honom starkt.

– Jag blev aldrig tillfrågad, säger han.

Sjöstedt skrev på det första uppropet från Vägval Vänster, från de så kallade förnyarna i partiet. På motståndarsidan fanns Rossana Dinamarca.

– Men jag var aldrig medlem i Vägval Vänster. Jag tror inte på föreningar inom ett parti, säger Sjöstedt.

Då var fraktionsstriderna hårda. Under Ohlys ledning har de bilagts. Vägval Vänsters initiativtagare Johan Lönnroth är mycket nöjd med valet av Sjöstedt.

 – Nästan allt vad vi sade då är högsta sanningen i dag. Det känns bra, säger Lönnroth.

Sjöstedt säger att han vill ha kvar de andra tre partiledarkandidaterna i partiets ledningsgrupp. Han vill att V ska vara ett regeringsparti, samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet men inte göra om misstagen i valet 2010.

– I förhandlingarna då kompromissade vi bort för mycket, säger han.

"Jag vill gratulera Jonas Sjöstedt och välkomna honom som partiledarkollega. Jag ser fram emot att mötas och diskutera såväl politik som regeringsalternativ framöver", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt (M), i en skriftlig kommentar till TT.

Valberedningen har tittat på tidigare erfarenheter, ledaregenskaper och förtroende.

– Jonas Sjöstedt uppfyller alla de kriterier som vi har ställt upp. Han har en karismatisk utstrålning. Vi har alla sett in i de blå ögonen. Vi föreslår kongressen att välja en vinnare.

Efter att valberedningen föreslagit Jonas Sjöstedt som ny partiledare inför kongressen skulle minst 27 ombud gå upp i talarstolen. Flera distrikt stödde Sjöstedt.

– Jonas tilltalar många fler än oss redan frälsta och det är avgörande om vi ska vinna val, sade Maria Forsberg från Södermanland.

Tanja Linderborg från Västmanland menade att Sjöstedt borde väljas eftersom han är ödmjuk, inkännande och har en hög arbetskapacitet. Dessutom menade Linderborg att Sjöstedts kunskap om miljö och klimatfrågor är en viktig fördel.

Även motkandidaten Rossana Dinamarca hade flera anhängare i talarstolen.

– Hennes kraft att arbeta i partiet trots att hon är småbarnsförälder ger mig också kraft. Hon är en förebild för unga tjejer, sade Clara Norberg Averbo från Storstockholm.

Andra ville välja Dinamarca för att hon har sex timmarsdag som profilfråga.

– Hon är en visionär ung kvinna och mamma med utomeuropeisk bakgrund, det är precis vad ett antirasistiskt och feministiskt parti behöver, sade ett ombud från Göteborgg.

En efter en gick upp i talarstolen och pläderade för Sjöstedt. Förväntningarna på honom framstod som enorma. De tog upp att han är en tydlig feminist, kunnig i miljöpolitik, liksom i ekonomi och EU-frågor, är metallare, en god lagspelare, talar så att alla begriper och är statsmannamässig.

– Han kan skrämma skiten ur borgarna och sossarna, var ett argument.

– Han är stilig och ser bra ut på bild, var ett annat.

På torsdagskvällen sade kongressen nej till att slänga hela förslaget till ny politisk strategi för Vänsterpartiet med röstsiffrorna 117-93 men på fredagen försvann det kanske mest kritiserade stycket från dokumentet.

I det sades bland annat "vi pratar inte luddigt om socialismen när vi möter folk, lika lite som vi pratar om teknikaliteter eller uttrycker oss byråkratiskt". Där slogs också fast att vänsterpartisterna ska uppfattas som "radikala och förändringsdugliga, inte abstrakta eller verklighetsfrånvända".

Flera ombud kände inte igen sig i beskrivningarna och protesterade. Resultatet blev att hela stycket ströks med röstsiffrorna 124 mot 84.

Även stycket om att V ska se proffsigt ut men inte glassigt och massproducerat ströks.

Den nya inriktningen att V ska göra politik ändrades på flera punkter. Partiet ska inte utföra kommunens jobb, ansåg kongressen.

Många reagerade också emot att partiet ska "Sluta prata börja jobba". Det ändrades nu till V ska vara "ett aktivt och synligt parti".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.