Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jonas-sjostedt-sitter-kvar-som-v-ledare-till-oktober/

Svensk politik

Jonas Sjöstedt sitter kvar som V-ledare till oktober

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Jonas Lindkvist

Partiledarbytet i Vänsterpartiet skjuts på framtiden på grund av coronapandemin. Kongressen flyttas från maj till slutet av oktober och Jonas Sjöstedt fortsätter att leda partiet över sommaren.

Jonas Sjöstedt har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval, men coronapandemin gör nu att han blir mer långvarig på partiledarposten än planerat.

”Nu är vårt fokus på att göra vad vi kan i arbetet mot krisen. Det handlar om att få insatserna som behövs på plats för att minska smittan och klara vården. Men också om att mildra hur människor drabbas av den ekonomiska krisen. Sammanhållning och solidaritet har sällan varit viktigare än nu”, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande på lördagen. 

Kongressen kommer att hållas i Västerås den 29 oktober till 1 november. Dagordningen är redan fastslagen och alla de motioner och nomineringar som inkommit kommer att behandlas som vanligt.

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar. Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Nooshi Dadgostar, i dag vice partiledare, är den enda som öppet kandiderar att ta över ordförandeposten efter Jonas Sjöstedt. Hon har fått ett starkt stöd under nomineringsprocessen. 

– Det är ett väldigt speciellt beslut att flytta fram kongressen, men helt rimligt. Vi befinner oss i ett exceptionellt läge och måste helt fokusera på att bekämpa coronaviruset, säger Nooshi Dadgostar.