Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/jonas-sjostedt-vi-lagger-aldrig-det-har-bakom-oss/

Sverige

Stefan Löfven om Palmeutredningen: Det bästa hade varit en fällande dom

10:19. Stefan Löfven höll pressträff om Palmeutredningen.

Statsminister Stefan Löfven beklagar att åklagaren inte har fått fram någon ny teknisk bevisning som definitivt hade kunnat peka ut en gärningsman för mordet på Olof Palme.

– Det bästa sättet att sätta punkt för den här frågan hade naturligtvis varit genom en fällande dom, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven hoppas att onsdagens besked om Palmeutredningen ska bidra till att svenskarna ska kunna lägga händelserna från 1986 bakom sig.

– Att ett lands statsminister mördas är ett nationellt trauma. Det är min innerliga förhoppning att såret nu kan få läka. I en rättsstat är det inte regeringen som avkunnar dom. Regeringen recenserar heller inte åklagarens slutsatser, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på onsdagseftermiddagen efter beskedet om att Palmeutredningen läggs ner meddelats tidigare under dagen.
Statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på onsdagseftermiddagen efter beskedet om att Palmeutredningen läggs ner meddelats tidigare under dagen. Foto: Sören Andersson/TT

Han hade önskat att utredningen kommit fram med nya bevis som kunnat ge ytterligare pusselbitar i Palmeutredningen.

– Det allra bästa hade varit teknisk bevisning, något som hade kunnat visa att det blivit en fällande dom. Så långt har man inte kommit. Men enligt åklagaren har man kommit så långt man kan, säger Stefan Löfven.

Han har tidigare sagt att han tror att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme.

– Jag har tidigare sagt att jag trodde på Lisbeth Palmes vittnesmål. En högst tillförlitlig person som var där då det hände. Det var för mig avgörande i den stunden, säger Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Magnus Hallgren

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommenterar beskedet från Palmeåklagaren i en kort paus i partiledardebatten som pågår i riksdagen under onsdagsförmiddagen. 

– Det är bra att vi får veta mer och att man har fått fram nya fakta. Sedan blir det ingen fällande dom eftersom Skandiamannen är död och utan rättegång så vet vi inte riktigt.

Kan Sverige lägga det här bakom sig nu?

– Eftersom utredningen inte fortsätter så är det sannolikt att vi inte får veta så mycket mer. Jag tror aldrig att Sverige kommer att lägga det här bakom sig. För oss som minns den dagen kommer det att finnas med oss hela våra liv. Palme symboliserade hopp för vänstern i vid mening och det var som om Sverige blev mindre hoppfullt när han gick bort. 

Vad betyder det för Sverige och svensk politik att det här beskedet kommer?

– För dagspolitiken tror jag inte att det betyder något. Däremot var det så att i den här högern där Skandiamannen umgicks fanns det ett sjukligt hat mot Palme. Att vi inte accepterar sådant hat tycker jag är väldigt viktigt även nu. 

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: Alexander Mahmoud

Moderatledaren Ulf Kristersson hoppas att utpekandet av Skandiamannen kan innebära ett bokslut för Palmeutredningen.

– I grund och botten betyder det att vi kan lägga ett ouppklarat historiskt mord bakom oss och får ett bokslut i en fråga som har varit plågsam. I första hand för hans familj men också för alla svenskar som har följt det här i decennier, säger Ulf Kristersson.

Den utpekade Skandiamannen hade ett förflutet som Moderat politiker i Täby

– Jag förstår att han var medlem i Moderaterna och lämnade uppdraget flera år innan det här inträffade så det här har mycket lite med partipolitik att göra, säger Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att åklagarens framställan har brister.

– Jag är inte imponerad av bevisningen. Till exempel hade jag hoppats på att man hade kunnat presentera ett vapen men den jakten har man uppenbarligen gett upp, säger Jimmie Åkesson.

– Det som presenteras i dag skingrar inte röken, det är många frågor som kvarstår. Att man inte utesluter en konspiration var till exempel det sämsta åklagaren kunde säga, fortsätter han.

Samtidigt framhåller han att det finns mycket i åklagarens framställan som är sannolikt.

– Jag har svårt att se att det här löser det nationella traumat som funnits i snart 35 år. Men det är en mycket sannolik förklaring man ger, åtminstone den mest sannolika jag har hört, säger Jimmie Åkesson.

Vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson ser mer positivt på Palmeåklagarens besked som han ser som ett slags avslut.

– Jag tycker att att det är väldigt skönt att vi kan sätta en punkt för den här långa historien. Vi är många som har burit det här med oss sedan den där sekunden när vi fick reda på detta. Jag är nöjd med att åklagaren säger att så här långt kan vi komma, vi har en sannolik mördare. Jag tror att vi får nöja oss med det och gå vidare, säger han.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristdemokraternas Ebba Busch hoppas att beskedet kan görs gott för Palmes anhöriga.

– Mordet på statsminister Palme har varit ett nationellt trauma och jag hoppas att det här för vårt land och inte minst för Palmes familj blir en möjlighet att få en typ av avslut och gå vidare. Att få en annan typ av läkeprocess, säger KD-ledaren. 

Isabella Lövin (MP) beklagar att det inte går att ta saken till domstol.

– Det känns svårt på många sätt att det inte finns möjlighet att fälla en mördare och att det inte finns mer bevisning. Jag tror ändå att det kommer att få betydelse att åklagaren är så pass säker i sina slutsatser. Sedan kommer det säkert även i fortsättningen finnas olika teorier om Palmemordet, säger språkröret.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna. Foto: Paul Hansen

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ser onsdagens besked från åklagare som att Palmeutredningen nu sätter punkt.

– Nu har en av världens mest omfattande mordutredningar genom tiderna avslutats. Utredningen har präglats av misslyckanden och misstag. Att man genom åklagaren Krister Peterson tagit utredningen framåt och kommit till ett avslut är viktigt. Det här är ett svar som många väntat på i 34 år, kommenterar hon.

Läs mer: 

Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare

Ingvar Carlsson: Minnet av Olof Palme lever vidare

Skandiamannen: Jag skulle personligen ha använt ett smidigare vapen

Ett 34-årigt nationellt trauma – en tidsaxel över Palmemordet