Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Jönköpings klockringning mot nazister hördes till Istanbul”

00:29. Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping den 1 maj 2014. Spänningen kring händelsen var hög. Inför och under marschen frihetsberövades ett antal personer av polisen.

Sofiakyrkan i Jönköping har fått en mängd positiva reaktioner efter att ha varnat för fara genom att ringa i kyrkklockorna i samband med en nazistdemonstration. Händelsen har uppmärksammats av bland annat al-Jazira och gett eko i sociala medier.

Fredrik Hollertz, präst i kyrkan (som tillhör Svenska kyrkan), säger att man har fått ta emot ”många glada tillrop från hela landet”.

– Människor är glada och berörda över att kyrkorna står upp mot nazism och rasism, säger han till DN.

I början av april nämndes förslaget att ringa i klockorna på 1 maj som en protest mot nazisternas demonstration i Jönköping samma dag. Någon påpekade att kyrkor i Tyskland under sena 30-talet ringt för fara i samband med nazistdemonstrationer.

Ju mer Sofiakyrkans medarbetare tänkte på saken, desto mer övertygade blev de om att låta klockorna ringa för fara när nazistiska Svenskarnas parti skulle demonstrera i Jönköping, den 1 maj 2014.

En som via Twitter tagit upp initiativet är förra V-ledaren Lars Ohly. I en reflektion över 1 maj skriver han: ”Men bäst var nog ändå kyrkans klockringning mot rasism i Jönköping.”

Dan Israel twittrade på fredagen: ”Fråga inte för vem klockan klämtar. Den klämtar för dig – och för mig och för alla andra. #joenkoeping har gett nytt innehåll till gammalt.”

Författaren med mera Jonas Gardell skrev så här tidigt på fredagseftermiddagen: ”När brandmän protesterar. När Jönköpings klockor ringer. Blir så stolt när mitt land gör motstånd.”

Jan-Olof Johansson, biskop i Växjö stift, befann sig i Turkiet den 1 maj. Och fick då anledning att twittra: ”Kyrkklockorna i Sofia i Jönköping nådde mig ända i Istanbul. Starkt!”

Många fler är inne på samma linje – under bland annat hashtaggen #Jönköping uttrycker twittrare sympati och beundran för Sofiakyrkans initiativ.

– Vi lät klockorna ringa för fara som man gjorde i gamla tider. Och när demonstranterna var alldeles i närheten av kyrkan drog vi på alla tre klockor så att nazisternas slagord dränktes av ringningen, säger Fredrik Hollertz.

Han tror att den två timmar långa klockringningen hade en lugnande effekt på både demonstranter och motdemonstranter.

– Syftet var att varna för människor som inte vill respektera varje människas värdighet, individer som inte vill ta emot människor i nöd, som i stället för att räcka ut en hjälpande hand möter dem med en knuten näve, säger Fredrik Hollertz.

Händelsen har även uppmärksammats av internationella medier, däribland den arabiska nyhetskanalen al-Jazira som på sin nyhetssajt citerar Hollertz kollega Martin Ahlqvist:

”I gångna tider ringde vi i kyrkklockorna om någon slags fara förelåg. Vi vill ha ett öppet samhälle i Sverige. I kyrkan säger vi att varje människa är välkommen. Mot den bakgrunden utgör Svenskarnas parti ett hot.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.