Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jordskalv i Sundsvall

Ett jordskalv med en magnitud på 3,5 på Richterskalan skakade vid 21-tiden på fredagskvällen Västernorrland och centrala Sundsvall och Härnösand.

- Vi kände hur huset skakade och folk sprang ut från krogarna på gatan, säger Anna Westin i Sundsvall till DN.

Hon bor på Nybrogatan mycket nära torget och många människor tog sig ut på gatan och undrade vad som hänt.

Från Söråker några mil norr om Sundsvall rapporteras också att husen skakade som efter en större sprängning och människor sprang ut på gatorna.

Anna Westin ligger sjuk och gick ut på balkongen:

- Jag försökte förstå vart jag skulle ta vägen om det verkligen blev ännu värre.

Reynir Bödvarsson på institutionen för Geovetenskap i Uppsala, säger att jordskalvet tycks ha legat på 3,5 på Richterskalan:

- Ett skalv på 3,5 är ganska normalt i detta område.

Jordskalv på 3,0 inträffar i genomsnitt en gång per i Sverige, medan 4,0 är mycket ovanligt - endast en gång var tionde år eller ännu mer sällan.

Enligt preliminära uppgifter har skalvets epicentrum legat mellan Sundsvall och Härnösand.

Skakningarna och tryckvågorna har sedan känts 100 kilometer från skalvets centrum - alltså upp till Kramfors och söderut ner mot Hudiksvall.

- Det är ett stort område, det har kommit två tryckvågor i tät följd, säger Bödvarsson.

Den här typen av små skalv i Sverige beror liksom de stora skalven ute i världen på rörelser inom kontinentalplattorna - i det här fallet inom den euro-asiatiska plattan. Sannolikt har också den kraftiga landhöjningen i Norrland spelat in.

Hans Häggström, länsvakthavande på länsalarmeringscentralen vid polisen i Västernorrland, säger till DN att skakningarna kändes kraftigt i polishuset i Sundsvall.

- Plåtskåpen nere i vårt omklädningsrum skakade, det bara smällde till.

- Först trodde vi att det hänt något med den tunga processindustrin här, eller rentav att man sprängt polishuset.

- Sedan fick vi kontakt med Räddningstjänsten som i sin tur fått uppgifter från Räddningsverket i Karlstad och Seismologiska institutionen i Uppsala.

- Men vi hade inga uppgifter, säger Häggström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.