Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Journalist misshandlad i sitt hem

Håkan Slagbrand.
Håkan Slagbrand. Foto: Annika Persson/Vestmanlands Läns Tidning

Håkan Slagbrand, mångårig reporter på Vestmanlands Läns Tidning, misshandlades i sitt hem på måndagsmorgonen. För drygt tre veckor sedan sattes hans bil i brand.  

– Det här är fruktansvärt på alla sätt. Vi lever med ökat hat och hot, så är det, men det är sällan det går till fysiska angrepp och att det dessutom sker i det egna hemmet är ytterligare ett övergrepp. Det är oerhört allvarligt för Håkan och hans familj, men också för redaktionen, det fria ordet och yttrandefriheten, säger chefredaktör och ansvarig utgivare Daniel Nordström.

Slagbrand berättar själv för vlt.se att en granne varskodde honom på måndagsmorgonen om att en främmande man stod utanför hans dörr. Mannen var klädd i arbetskläder och hävdade på bruten engelska felaktigt att Slagbrand beställt ett måleriarbete.

”Då small det”, säger Slagbrand om det knytnävsslag som senare skulle träffa honom i käken och försätta honom ur balans då han öppnat dörren för att prata med mannen som han bedömer vara mellan 30 och 40 år. Den 21 april stacks Slagbrands bil i brand och misstanken är att gärningsmannen eller gärningsmännen reagerat mot hans nyhetsarbete i ett antal uppmärksamande kriminalfall.

Läs mer: Brandattentat mot kriminalreporters bil

– Han har utsatts för hot tidigare och så kom det där med bilbranden. Jag minns att vi pratade mycket då: ”Vad finns det för risk att de tar nästa steg? Kan det hända något mer?” och så händer det här. Polisen får reda ut det, men det är klart att vi har indikationer på vad som ligger bakom och signalementet på gärningsmannen är tydligt från flera vittnen, säger Daniel Nordström som i likhet med Slagbrand kopplar samman händelserna.

”Det här är en fullständigt oacceptabel situation. Jag ser misshandeln som ett försök att stoppa det fria ordet och det journalistiska uppdraget. Vi ser oerhört allvarligt på att journalister hotas och utsätts för fysiskt våld”, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.