Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Journalistförbundet: Ett nederlag för Sverige

Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling reagerade med besvikelse, men inte förvåning på terroristdomen mot de svenska journalisterna i Etiopien.” Det är ett nederlag för öppenheten, för demokratin och för Sverige”, säger han.

Efter beskedet att de bägge svenska journalisterna har dömts till terrorbrott riktar Svenska journalistförbundet kritik mot den svenska regeringen.

– Vi har inte musklerna för att påverka, men det har den svenska regeringen. Nu är det hög tid att agera, säger Jonas Nordling.

Han menar att domen
är tagen på felaktiga grunder, och att åklagaren inte har kunnat presentera övertygande bevis om svenskarnas skuld. Istället är det en politisk dom, till för att avskräcka andra journalister att ta sig in i den stängda delen av landet.

Journalistförbundet har redan tidigare riktat kritik mot att den svenska regeringen inte har agerat tidigare och kraftfullare för att hjälpa de nu dömda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

– Det är en lynnig och godtycklig regim som har försökt ge sken av en korrekt rättsprocess. Men det finns ingen rättvisa i den här domen, säger Jonas Nordling.

Ulrica Widsell, vice ordförande i journalistförbundet, anser att domen är ett nederlag för pressfriheten.

– Det är naturligtvis
i första hand en tragedi för Martin och Johan och deras familjer. Vissa uppdrag innebär risker, men de måste ända genomföras så att historier som annars inte skulle ha berättats kommer fram. Därför är det så viktigt att Sveriges regering nu tar sitt ansvar och försvarar pressfriheten och gör allt i sin makt för att få hem Johan och Martin så snart som möjligt.

Svenska Journalistförbundet meddelar att de kommer fortsätta kämpa för att journalisterna ska släppas.

– Vi ger oss inte förrän de är hemma hos sina familjer igen, säger Ulrica Widsell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.