Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/journalsystemet-pa-akademiska-havererat/

Sverige

Journalsystemet på Akademiska havererat

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Databasen till patientjournalsystemet i Region Uppsala havererade sent på torsdagen. Akademiska sjukhuset gick upp i stabsläge och problemen kvarstod till sent på fredagskvällen.

Rätta artikel

– Vi fick signal om allvarliga störningar vid 18-tiden i går så vi kunde exempelvis inte läsa journaler och har fått förlita oss på vad patienter själva kunnat lämna. Tack och lov har ingen drabbats mer än att en del på akuten fått vänta längre. Driftspersonalen vet vad problemet består i, varför det uppstått och hur det ska åtgärdas, säger chefsläkare Mikael Köhler.

”Det är för närvarande driftstörningar i [journalsystemet] Cosmic, det går exempelvis inte att söka fram patient, signera anteckningar med mera. Felsökning pågår och prioriteras, vi har därför inte möjlighet att ringa”, meddelade Region Uppsala på torsdagskvällen. Ett nattligt försök att återställa systemet har inte varit tillräckligt.

En reservkopia skapades vid 1.30-tiden på natten till fredagen, men landstinget betonade att informationen i den inte var dagsaktuell.

Strax före klockan 23 på fredagskvällen meddelade Region Uppsala att journalsystemet åter var i drift. Nu följer ett omfattande efterarbete för alla läkare i regionen. De manuella anteckningarna som enligt säkerhetsrutiner förts under tiden haveriet varat måste då föras in i alla berörda patienters journaler.