Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stor uppslutning vid kippavandring i Malmö

11:37. DN på plats i Malmö för kippavandring

MALMÖ. Flera hundra personer slöt upp i en kippavandring i centrala Malmö på lördagen. Vandringen arrangerades efter den senaste tidens antisemitiska attacker mot judar i Sverige.

Mitt under pågående julklappsrusch genomfördes under lördagseftermiddagen en kippavandring i Malmö, ett initiativ av opinionsbildaren och journalisten Sofia Nerbrand.

– Det är egentligen tråkigt att vi ska behöva ha manifestationer för sådana självklarheter som att alla ska kunna känna sig trygga oavsett vilken tillhörighet man har. Men efter förra helgens attacker mot judar både i Malmö och i Göteborg kändes det som att det var dags att samlas och säga ifrån mot hat och hot och våldsamheter, säger hon.

Sofia Nerbrand har arrangerat flera kippavandringar de senaste åren, men ingen har väckt lika stort politiskt intresse som lördagens. Med under vandringen, som inleddes vid synagogan i Malmö, och avslutades vid Stortorget, fanns representanter från alla politiska partier utom Sverigedemokraterna och bland talarna fanns bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö samt riksdagsledamoten Allan Widman (L).

Alice Bah Kunke deltar i kippavandringen i Malmö.
Alice Bah Kunke deltar i kippavandringen i Malmö. Foto: Anders Hansson

– Det som har hänt de senaste veckorna är som en levande mardröm, men samtidigt en verklighet för många judar i Sverige idag, där många känner sig rädda och osäkra för att visa vem man är. Just därför måste alla vi som tillhör den stora majoriteten resa oss från soffan, ta bladet från munnen och tala om vilket Sverige vi vill att Sverige ska vara, för alla, säger Alice Bah Kuhnke.

Sedan USA:s president Donald Trump för snart två veckor sedan erkände Jerusalem som Israels huvudstad och beslutade att flytta den amerikanska ambassaden dit från Tel Aviv har judar i Sverige utsatts för flera hot- och hatattacker. Förra helgen utsattes synagogan i Göteborg för en brandbombsattack under en pågående fest, och i Malmö har olagliga protester genomförts på offentliga platser där slagord för palestiniernas frihet har varvats med hat och hot mot både Israel och judar.

Sofia Nerbrand, Peter Vig och Jehoshua Kaufman som arrangerar kippavandringen i Malmö hälsar välkomna utanför Synagogan.
Sofia Nerbrand, Peter Vig och Jehoshua Kaufman som arrangerar kippavandringen i Malmö hälsar välkomna utanför Synagogan. Foto: Anders Hansson

– Det är chockerande att det sker så öppet på ett torg i Malmö. Att man så otvungen tycker sig kunna skrika ut det här hatet. Varje gång det händer måste politikerna sätta ned foten och säga att det här inte är okej. Men också i det vardagliga, där måste vi alla säga ifrån, säger Peter Vig, jude bosatt i Malmö sedan flera år och en av medarrangörerna vid lördagens kippavandring.

Som lärare upplever han antisemitism i sin vardag, som att elever som river ut sidor i skolböcker som handlar om judendomen och förintelsen.

– Många står ofta handfallna inför hur vi ska hantera det här, säger han.

Sedan ett par år pågår flera dialogprojekt mellan personer från olika religionstillhörighet och med under kippavandringen fanns representanter från andra religiösa samfund, däribland imamen Rizwan Ahmad Afzal.

– Jag vill visa att de som begår attacker mot judar i islams namn har fel. Detta är inte islam. Enligt koranen måste vi kämpa för fred i samhället och om vi märker att våra grannar har problem, då ska vi hjälpa dem och stå upp för dem, säger han. 

Läs mer: Judiska och muslimska nätverk träffas i Malmö 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.