Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/judehatet-som-drar-storpublik/

SVERIGE

Judehatet som drar storpublik

Bild 1 av 10 Den franske komikern Dieudonné är känd för sina antisemitiska föreställningar och står ständigt inför rätta, nu för det uppmärksammade Twittermeddelande ”Je suis Charlie Coulibaly” efter attentaten i Paris. Här signerar han affischer efter sin skandalomsusade föreställning på den egna teatern Main d’Or i Paris.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 10 I foajén till teatern säljs Dieudonné-prylar: tröjor, ölöppnare, böcker och dvd-filmer från tidigare shower.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 10 I den judiska matbutiken Hyper Cacher i Paris sköts fyra människor ihjäl och nitton hölls som gisslan.
Foto: Francois Mori
Bild 4 av 10 Frankrike har haft ett komplicerat förhållande till Förintelsen. Först 1995 medgav presidenten att Frankrike hjälpte nazisterna i deras utrotningsprojekt. Här Adolf Hitler framför Eiffeltornet i juni 1940.
Foto: Prisma Bildagentur AG / Alamy
Bild 5 av 10 Advokaten Sanjay Mirabeau har precis försvarat Dieudonnés rätt att sälja dvd:n från den förbjudna föreställningen ”Le Mur”.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 10 Den franske fotbollsspelaren Nicolas Anelka gör quenelle-gesten efter en match i Premier League.
Foto: IAN KINGTON
Bild 7 av 10 I teaterns bar säljs Quenelle-vin. På flaskans etikett gör en tecknad Dieudonné en quenelle med ovanligt utsträckt arm.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 10 Noam Meghira är jude och vice ordförande i UEJF, en studentorganisation för franskajudar som bekämpar inte bara anti­semitism utan även hat mot muslimer.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 10 Efter Vel d’Hiv-rädens massarrestering av judar i Paris deporterades de först till ett koncentrationsläger utanför Paris, sedan till Auschwitz.
Foto: Rue des Archives / IBL Bildbyrå
Bild 10 av 10 Monumentet över en av de mest skamfyllda händelserna i Frankrikes historia, Vélodrome d’Hiver-räden, med Eiffeltornet i bakgrunden.
Foto: Anders Hansson

Tänk en känd antirasistisk komiker, säg Özz Nûjen, som plötsligt slår sig ihop med nazister och spottar ur sig judehat. Tänk dig att han fortsätter att vara populär.

I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.

Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in