Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/judehatet-som-drar-storpublik/

Sverige

Judehatet som drar storpublik

Bild 1 av 10 Den franske komikern Dieudonné är känd för sina antisemitiska föreställningar och står ständigt inför rätta, nu för det uppmärksammade Twittermeddelande ”Je suis Charlie Coulibaly” efter attentaten i Paris. Här signerar han affischer efter sin skandalomsusade föreställning på den egna teatern Main d’Or i Paris.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 10 I foajén till teatern säljs Dieudonné-prylar: tröjor, ölöppnare, böcker och dvd-filmer från tidigare shower.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 10 I den judiska matbutiken Hyper Cacher i Paris sköts fyra människor ihjäl och nitton hölls som gisslan.
Foto: Francois Mori
Bild 4 av 10 Frankrike har haft ett komplicerat förhållande till Förintelsen. Först 1995 medgav presidenten att Frankrike hjälpte nazisterna i deras utrotningsprojekt. Här Adolf Hitler framför Eiffeltornet i juni 1940.
Foto: Prisma Bildagentur AG / Alamy
Bild 5 av 10 Advokaten Sanjay Mirabeau har precis försvarat Dieudonnés rätt att sälja dvd:n från den förbjudna föreställningen ”Le Mur”.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 10 Den franske fotbollsspelaren Nicolas Anelka gör quenelle-gesten efter en match i Premier League.
Foto: IAN KINGTON
Bild 7 av 10 I teaterns bar säljs Quenelle-vin. På flaskans etikett gör en tecknad Dieudonné en quenelle med ovanligt utsträckt arm.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 10 Noam Meghira är jude och vice ordförande i UEJF, en studentorganisation för franskajudar som bekämpar inte bara anti­semitism utan även hat mot muslimer.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 10 Efter Vel d’Hiv-rädens massarrestering av judar i Paris deporterades de först till ett koncentrationsläger utanför Paris, sedan till Auschwitz.
Foto: Rue des Archives / IBL Bildbyrå
Bild 10 av 10 Monumentet över en av de mest skamfyllda händelserna i Frankrikes historia, Vélodrome d’Hiver-räden, med Eiffeltornet i bakgrunden.
Foto: Anders Hansson

Tänk en känd antirasistisk komiker, säg Özz Nûjen, som plötsligt slår sig ihop med nazister och spottar ur sig judehat. Tänk dig att han fortsätter att vara populär.

I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.

Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in