Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/judisk-forening-lagger-ner-efter-nazisthot/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Judisk förening lägger ner efter nazisthot

Judiska föreningen i Umeå har beslutat att lägga ner sin verksamhet efter ett flertal hot från nazister.

– Det är på grund av den utsatthet och starka hotbild som finns mot oss, säger Carinne Sjöberg, talesperson för judiska föreningen i Umeå till SVT Västerbotten. 

Det var på söndagens extrainkallade möte för att diskutera verksamhetens framtid efter den växande hotbilden från nazister, som föreningen tog ett gemensamt beslut om att säga upp lokalen och lägga ner föreningen. 

– Det har hänt för många saker på senaste tiden som gör att judiska föräldrar inte känner sig trygga att ha sina barn i skolorna, säger Carinne Sjöberg till SVT Västerbotten.

Föreningens lokal, som är larmad och har krossäkrade fönster, har fått nazikors klottrade, nazistiska klistermärken och hotfulla meddelanden som ”Vi vet var ni bor”.

– Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld. Jag känner mig väldigt ledsen, säger Carinne Sjöberg till SVT Västerbotten.

– Det är inte det här Umeå som jag känner, något har hänt. Men när incidenter sker där judiska barn blir utsatta och hotade på grund av sitt ursprung, då har det gått för långt.

Judiska föreningen i Umeå hamnade i medias blickfång 2015 då man enligt egen utsago inte blivit inbjuden till manifestationen ”Umeå mot nazism” till minne av Kristallnatten 1938.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.