Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Juholt vill inte ha rödgrön allians

Foto: Scanpix
Håkan Juholt säger nej till ett rödgrönt samarbete. ”Det var ingen bra idé”, säger han i en SVT-intervju som sänds på måndag kväll.

Den socialdemokratiska partiledarkandidaten Håkan Juholt, intervjuades redan i februari innan han blev tillfrågad. Då bekände han politisk färg på ett par olika områden. Han gjorde det exempelvis väldigt klart att ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte var bra.

– Socialdemokraterna har alltid varit ett parti som kan samarbeta med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet. Det finns en tradition av samarbete och minoritetsregerande. Det här alliansbygget som vi gjorde tillsammans med två andra partier underkändes. Det var ingen bra idé, säger Håkan Juholt.


Skattepolitiken tas också upp i dokumentären. Håkan Juholt är till exempel mot både RUT-avdraget för hushållsnära tjänster och sänkt moms för frisörer. Detta trots att de rödgröna i höstas gick till val på att sänka momsen för delar av tjänstesektorn.


– Jag är övertygad om att Sverige aldrig kan bli ett rikt land om vi skattesubvensionerar att vi går ut med hundar, att vi bäddar varandras sängar och att vi klipper varandras hår, säger han.

Dokumentären heter Bakom kulisserna och sänds i SVT2.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.