Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 17:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/juholts-odestal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Juholts ödestal

Just nu finslipar Håkan Juholt på de sista formuleringarna i sitt installationstal. Sällan har ett kongresstal mötts av en sådan förväntan. "Socialdemokraterna är i kris och vill veta åt vilket håll partiet ska gå", säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Socialdemokraternas blivande partiledare Håkan Juholt arbetar för fullt med sitt viktiga installationstal på lördag. Den förre lokalredaktören i Högsby skriver talet själv, men visar utkasten för ett antal förtrogna som kommer med synpunkter. Stommen skrev Juholt hemma i Småland under helgen. Nu återstår att finslipa formuleringarna.

Både partifolk och väljare väntar med spänning på vad Håkan Juholt kommer att säga.

– Den här betydelsen har installationstalet inte haft tidigare, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Tidigare partiledare och deras åsikter var allmänt kända när de tillträdde. Både partifolk och väljare visste på ett ungefär var man hade Olof Palme, Göran Persson och Mona Sahlin.

Så är det inte den här gången.

– Håkan Juholt är oprövad på den här nivån och han talar inför en socialdemokrati i kris. Det är det som gör det så spännande, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

Inom partiet finns en enorm nyfikenhet på vad Håkan Juholt kommer att säga. Även om partiledaren inte ensam bestämmer över politiken så kommer talet att peka ut färdriktningen de kommande åren.

– Därför tror jag att det kommer få ett starkare genomslag och skapa mer debatt i partiet än tidigare installationstal, säger Ulf Bjereld.

De tidigare installationstalen har inte haft någon större betydelse när det gäller det politiska innehållet. Däremot har de haft ett stort symbolvärde för att definiera den nya partiledaren. Olof Palme poängterade, efter framgångsåren på 1960-talet, Sveriges ansvar i världen och Göran Persson ville med sitt miljöengagemang visa att han hade andra visioner än en stabil budget. Men mycket går igen.

– Det Olof Palme säger 1969 om att partiet måste förnyas och öppna upp för influenser utanför partiet skulle Håkan Juholt kunna kopiera rakt av på lördag, säger Jenny Madestam.

I veckan arbetar Håkan Juholt med talet mellan olika möten i Stockholm.

”Önskar att dygnet skulle kunna vara ett par timmar längre. Förbereder kongressen. Läser på och skriver tal”, skrev Håkan Juholt på Facebook i måndags kväll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.