Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/julbelysningen-kan-ge-elchock/

Sverige

Julbelysningen kan ge elchock

Bild 1 av 6 Ljusstake. Kingswood, Rusta. Bristfällig märkning. Lampor lossnade och lamphållarnas strömförande delar kom i kontakt med fingrarna.
Foto: Elsäkerhetsverket
Bild 2 av 6 Julgransbelysning. I Ilumi o CO, Rusta. Lamphållarnas strömförande delar kom i kontakt med fingrarna. De inre strömförande delarna ramlade ut.
Foto: Elsäkerhetsverket
Bild 3 av 6 Ljusstake, Softy. Ventura Design – Hornbach. Sockel och hållarens spänningsförande delar av metall är berörbara. Även när lampan är iskruvad. Ljusledningarna till ljusen var i kläm mot mot ljusskaftets rörkant av metall.
Foto: Elsäkerhetsverket
Bild 4 av 6 Ljusstake, Pegaus vit. Ventura Design – Hornbach. Sockel och hållarens spänningsförande delar av metall är berörbara. Även när lampan är iskruvad.
Foto: Elsäkerhetsverket
Bild 5 av 6 Ljusslinga med 50 lampor. Okänt märke. Saknar instruktioner. För att förhindra upphettning måste en trasig lampa omgående byta ut och vara av samma märke som tillverkarens lampor.
Foto: Elsäkerhetsverket
Bild 6 av 6 Stjärna av kvistar. Zhejiang new world lightning. Nätanslutningskabeln uppfyller inte kraven. Saknar upphängningsanordning. Stickproppens kontakter börjar rotera.
Foto: Elsäkerhetsverket
Se upp med din julbelysning - den kan vara en dödsfälla. I en kontroll av Elsäkerhetsverket fick nästan hälften av produkterna försäljningsförbud. Två av dem var livsfarliga. Klicka på bilderna så ser du vilken julbelysning som har fått försäljningsförbud.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in