Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/juldagens-firande-i-landet-mycket-fylleri-men-fa-grova-brott/

Sverige

Juldagens firande i landet – mycket fylleri men få grova brott

Foto: Johan Nilsson/TT

Juldagen har blivit en av årets stora festdagar. Polisen runtom i landet och lokalpressen rapporterar om mycket fylla, men i övrigt en ganska lugn kväll och natt. I Norrköping har en kvinna anmält att hon utsatts för en våldtäkt utomhus.

En del fall av misshandel, bilbränder och rån är några av händelserna som inträffade, men framför allt handlade det stora hemvändarfirandet på juldagen om fylleri under en annars lugn kväll. 

– Det har varit ovanligt lugnt. En del fylleri har det ju varit, men inget bråk eller annat som sticker ut och juldagen är ju ändå ett stort firande, säger exempelvis Patric Fors, presstalesperson i polisregion Syd.

Mönstret går igen i de andra två storstadsområdena Malmö och Göteborg: mycket fylla, få anledningar till stora utryckningar. 

– Det har varit mycket fylleri centralt, men inga större bråk. Det har mest varit berusade människor som inte kan ta hand om sig själva. Vi har ett antal sådana i regionen. Det har omhändertagits ganska friskt, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst, till Expressen. 

Även i övriga delar av landet rapporterar polisen och lokalmedia om mycket fylleri.

I Helsingborg omhändertogs flera överförfriskade personer av polisen under natten mot torsdag. 

– Det har varit stökigt på stan och det har även inkommit några anmälningar om misshandel. Man kan väl säga att det varit ett normalt juldagsfirande, säger inre polisbefäl Jörgen Winberg till Helsingborgs Dagblad.

En man omhändertogs misstänkt för misshandel sedan polisen strax innan midnatt larmades till centrala Östersund. En person fick föras till sjukhus.

Gävlepolisen sammanfattar natten som lugn men många personer har varit överförfriskade. Ingen person har omhändertagits. Även polisen på Gotland rapporterar om ”en ovanligt lugn juldag”, skriver lokalmedierna. 

Polisen i Kalmar beskriver juldagen som lugn, men 17 berusade personer omhändertogs. Samma bedömning gör polisen i Kronoberg. Där är en man i 30-årsåldern misstänkt för misshandel efter att ha slagit en man i 20-årsåldern i ansiktet med knytnäven.

I Östergötland har 26 personer omhändertagits för berusning, uppger polisen. Vid 02-tiden fick polisen larm om ett större bråk med en handfull personer på Slottsgatan i Norrköping. En man i 25-årsåldern fördes till sjukhus med sårskador i huvudet efter misshandel med någon form av tillhygge. Polisen har inlett en utredning om grov misshandel och flera tillhyggen har tagits i beslag för närmare undersökning. Ingen person är misstänkt.

Vid samma tidpunkt har en kvinna anmält att hon har blivit våldtagen utomhus i centrala Norrköping. Larmet ska ha kommit in vid 02-tiden. Kvinnan berättade att hon blivit våldtagen utomhus i centrala Norrköping. Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.