Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/julia-kronlid-petas-fran-uppdraget-som-vice-partiordforande-for-sd/

Sverige

Julia Kronlid petas från uppdraget som vice partiordförande för SD

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Julia Kronlid petas från uppdraget som vice partiordförande för Sverigedemokraterna. I stället tar Henrik Vinge över posten, bekräftar partiets pressavdelning för DN.

– Man har sett över hur vi ska bygga laget inför valet 2022, säger Henrik Vinge till Expressen.

Henrik Vinge är utbildad jurist och har tidigare varit presschef för Sverigedemokraterna. Förra året utsågs han till integrationspolitisk talesperson och i våras tog han över som gruppledare i riksdagen.

Nu blir han alltså vice partiordförande – och petar därmed Julia Kronlid från posten som hon haft sedan 2015. 

Julia Kronlid uppger i en skriftlig kommentar att hon i dag har en rad uppdrag förutom rollen som vice partiordförande – och att hon vill ha mer tid till dem samt till att vara mamma till sina tre barn.

”Jag upplever att jag fortsatt har fullt förtroende från partiledningen, men har i samförstånd med dem och valberedningen landat i den här lösningen för att bl a ge mig större möjlighet att få mer tid till mina övriga viktiga uppdrag - särskilt mina politiska uppdrag, där sjukförsäkringen är högt prioriterad för mig”, skriver hon.

Kronlid menar att hon kommer att fortsätta som andre vice ordförande. 

”Samtidigt har det funnits en stark önskan om att ha mig kvar i presidiet, så jag fortsätter med glädje vara en del av detta som andre vice ordförande.”

Enligt Henrik Vinge omgrupperar partiet sig inför nästa val.

På frågan om hur det känns att stå redo att ta över partiet om partiledaren Jimmie Åkesson avgår, säger Henrik Vinge till Expressen:

– Jag tror inte att det är aktuellt över huvudtaget. Jag hoppas och tror att han ska fortsätta under en lång tid. Vi har varit glada för honom länge och hoppas att han vill fortsätta så länge som möjligt.

Det här är andra högt uppsatta kvinnan inom partiet som nyligen lämnat eller gett besked om att hon ska lämna en toppost.

I slutet av oktober uppgav Paula Bieler att hon inte ställer upp för omval i partistyrelsen. Hon skriver på Facebook att hon till våren går in i ett nytt livsskede då hon gifter sig och förbereder sig för att bilda familj – och behöver få prioritera jaget ett tag. Samtidigt menar hon att det har varit ett tungt och svårt beslut.

”Det är som sagt en förmån få förunnat att sitta i ledningen för Sveriges starkaste, i opinionen största och utan tvekan blivande statsbärande parti. Men det är fel tid för mig. Och eftersom det knappast är så att partiets utveckling är beroende av min plats i partistyrelsen så lämnar jag med varm hand över ansvaret till mer hungriga personer, som just här och nu orkar, vill och kan prioritera partiet framför allt annat”, skriver Paula Bieler.

DN har sökt SD för en kommentar om orsaken till petningen. Partiets presschef Henrik Gustafsson lämnar bara en skriftlig kommentar via mejl. 

Han skriver att de är övertygade om att detta är en konstruktiv och optimal lösning för partistyrelsens framtida arbete.

”Genom att Henrik Vinge föreslås som förste vice ordförande sker en liten justering kring den profil presidiet kommer utgå ifrån. Genom att Henrik för med sig sin rutin och sina erfarenheter genom sitt riksdagsarbete gällande integration och migration.”

Läs mer: SD får nya talespersoner