Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Junselevargarna får skjutas

Foto: Naturvårdsverket/TT

Den vargtik som kommit att kallas Junselvargen får skjutas. Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på henne och den varghane som hon synts i par med.

Beslutet om att tillåta skyddsjakt på vargarna kom på torsdagskvällen.

”Syftet med skyddsjakt är att förhindra att allvarliga skador uppstår. I det här fallet ser vi inte att det finns lämpliga alternativa lösningar. Vi gör bedömningen att skadorna är omfattande och risken för fortsatt allvarlig skada är stor”, säger Rikard Janson, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Skälet till beslutet är att renarna nu är tillbaka i sitt vinterbetsområde, samma område där de båda vargarna har sitt revir.

Men beslutet kommer också denna gång att överklagas:

– Djupt beklagligt. Vi kommer att överklaga beslutet så fort som möjligt, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen till Västerbottens-Kuriren.

Skyddsjakten får inledas den 17 februari. Det är tredje gången som Naturvårdsverket beslutat om skyddsjakt på Junselevargen som också har flyttats från renområdet vid fyra tillfällen men återvänt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.