Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Jurist säger upp sig efter #metoo-anklagelser

En av Sveriges mest kända jurister har sagt upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier. DN har tidigare avslöjat att mannen blev avstängd från sin tjänst efter juristernas upprop #medvilkenrätt.

Mannen arbetade för en ideell organisation som bland annat driver rättsfall pro bono. För två  veckor sedan stängdes han av från sin tjänst efter anklagelser om att ha trakasserat en ung kvinna sexuellt i samband med #metoo uppropet bland juristerna.

”Han bad mig komma in en dag och vi satt sen och jobbade sent en kväll bara vi två och när jag skulle låsa in min dator stod han plötsligt bakom mig och tog mig rumpan och sa att han inte kunde låta bli eftersom jag var så snygg. Jag var fortfarande student och behövde referenserna, kände även lojalitet mot organisationen så jag bet ihop”, skrev kvinnan i ett vittnesmål som publicerades i Svenska Dagbladet. 

Styrelsen beslutade även att tillsätta en utredning direkt efter Svenska Dagbladets artikel. 

Mannen är en av landets mest kända jurister och har bland annat fått utmärkelser för sitt arbete med rättighetsfrågor på den välkända ideella juristorganisationen.

Nu har mannen sagt upp sig, meddelar organisationen. Vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. 

Enligt styrelseordföranden för juristorganisationen blev utredningen klar efter att mannen hade sagt upp sig.

Så han fick inte sparken?

– Nej.

Organisationens internutredning gav en rad rekommendationer om förbättringar på arbetsplatsen för att inte liknande händelser ska upprepas, vilka styrelsen har beslutat att genomföra. Det gäller bland annat att införa en visselblåsarfunktion. Däremot kom det inte fram något när det gäller den sexanklagade juristen. 

– Utredningen har inte resulterat i att vi behöver vidta några speciella åtgärder annat än policy frågor. Anklagelsen var luddigt formulerad och vi har inte anledning att gå djupare än så här. 

Enligt styrelseordföranden blir det extra viktigt att den här typen av frågor utreds på ett rättssäkert sätt eftersom organisationen arbetar med rättighetsfrågor och utsatta personer. 

Har händelsen skadat förtroendet för er organisation?

– Vår förhoppning är att vi ska gå stärkta ur den här krisen och att något sådant här inte ska kunna hända igen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.