Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/just-nu-arets-mottagare-av-nobelpriset-i-fysik-utses/

Sverige

Nobelpriset i fysik för revolutionerande upptäckter om rymden

01:36. Nobelpriset i fysik tillkännages – delas mellan amerikanen James Peebles och schweizarna Didier Queloz och Michel Mayor.

Årets Nobelpris i fysik går till revolutionerande upptäckter om universum och delas mellan amerikanen James Peebles och schweizarna Didier Queloz och Michel Mayor. De prisade rönen handlar om jordliknande planeter och om hur universum uppstod. 

Amerikanen James Peebles tilldelas fysikpriset för ”teoretiska upptäckter inom fysisk kosmologi”.

Det betyder i klartext att han med sin forskning på universums bakgrundsstrålning bidragit till vår förståelse för hur universum uppstod efter det som brukar kallas Big bang och jordens plats i denna världsrymd.

Läs mer: ”Pristagarna har helt förändrat vår syn på universum, planeter och oss själva” 

När Vetenskapsakademien fick tag i Peebles på telefon efter tillkännagivandet sade han att vi nu fått klara bevis för att vårt universum expanderade från ett extremt hett och tätt tillstånd.

– Men det finns ännu många öppna frågor, konstaterade han, inte minst när det gäller vad i hela världen mörk materia är, och den kosmologiska konstanten.

– Einstein introducerade begreppen. Ironiskt nog avfärdade han dem sedan själv, men nu har vi fört tillbaka dem i astronomin igen.

Mayor och Queloz får priset för att de på 1990-talet gjorde den första upptäckten av en så kallad exoplanet, en planet utanför vårt solsystem som liksom jorden och hennes planetsystrar kretsar i bana kring en stjärna.

Det var mer än 20 år sedan Didier Queloz och Michel Mayor gjorde sin upptäckt. I dag känner vi till tusentals planeter som kretsar kring en stjärna, trots att en mycket liten del av Vintergatan har undersökts.

Mayor föddes 1942 i Lausanne och verkar vid universitetet i Geneve, samma lärosäte som Queloz, som är född 1966.

Under måndagen tilldelades William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe och Gregg Semenza priset i fysiologi eller medicin, för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till syretillgång. 

”Det har inte bara lett till ökad förståelse om en livsviktig fysiologisk process utan också gett nya möjligheter att behandla bland annat blodbrist och cancer”, skriver DN:s Amina Manzoor i en analys om pristagarnas forskning.