Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åtalas för att ha sålt nätdroger som dödade åtta unga människor

Drogerna de sålde dödade åtta människor födda mellan 1984 och 1991. Dödsfallen inträffade under 2016. 

Nu åtalas de två bröderna för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. 

Männen är trots de allvarliga misstankarna på fri fot.

  De två bröderna sålde fentanylpreparat i nässpraysflaskor och de gjorde det enligt åklagaren utan att förvissa sig om att mängden av substansen i flaskorna stämde med mängden i produktbeskrivningen. 

Och de gjorde det trots att mängden av den dödliga substansen i varje ”dusch” kan variera och att sprayflaskornas funktion kan påverka doseringen.

De varnade inte heller för substansernas farlighet och de gav inga anvisningar om hur substanserna bör intas för att minska risken för överdosering.

Läs mer: Nätdrogen tog deras barns liv – nu vill de varna andra 

Åtta människor mellan 25 och 34 år dog. De hittades döda i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Åre, Halmstad, Åre och i Enskede, Stockholm.

”Brotten, vållande till annans död, är att bedöma som grova, eftersom gärningarna har utförts inom område som är särskilt riskfyllt och respektive gärning innefattat att medvetet risktagande av allvarligt slag”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Ytterligare tre personer har avlidit efter att ha köpt droger via bröderna, men de omfattas inte av åtalet.

– I de fallen bedömde jag det svårt att visa att fanns en tydlig och klar koppling mellan dödsfallet och försäljning via de åtalades hemsida. I något fall kunde jag inte utesluta att det inte röde sig om självmord, säger kammarklagare Tomas Malmenby.

Brotten begicks mellan maj och augusti 2016 och under september till oktober samma år – då sålde de en annan variant av fentanylpreparat, som orsakade två människors död.

Männen har enligt kammaråklagare Tomas Malmenby begåtts ”tillsammans och i samförstånd av oaktsamhet orsakat dödsfallen”.

Bröderna har erkänt att de sålde preparaten, men anser att de inte gjort någonting olagligt efter som de två olika slags fentanylanaloger de sålde inte var narkotikaklassade när de sålde dem.

De upphörde också att sälja dem i samma stund som de narkotikaklassades.

I en lägenhet i södra Stockholm tillverkade och förpackade bröderna den livsfarliga drogen i nässpraysflaskor. Polisen tog "kartongvis" med små pumpflaskor i beslag.
I en lägenhet i södra Stockholm tillverkade och förpackade bröderna den livsfarliga drogen i nässpraysflaskor. Polisen tog "kartongvis" med små pumpflaskor i beslag. Foto: Polisens förundersökning

Brödernas bolag har belagts med kvarstad och det yrkas på 10 miljoner kronor i företagsbot – en fråga som rätten också kommer att ta ställning till under rättegången. De åtalas också för grovt bokföringsbrott.

Ärendet påbörjades då Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, fick upp ögonen för handeln som skedde via en hemsida nätet för ett par år sedan. Efter en tids spaning gjordes ett tillslag i Östberga, i södra Stockholm, som ledde till att bröderna greps, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Ett år senare kopplade man ihop flera av dödsfallen som skett till följd av förgiftning av de så kallade fentanylanalogerna, alltså olika varianter av fentanyl, ett narkotikaklassat läkemedel, en syntetiskt opioid.

De åtalade bröderna har både köpt och sedan sålt varorna under samma kemiska beteckning.

– Rättegången kommer att handla om jag kan bevisa att de hade uppsåt, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

– Jag uppfattar det dock som ett medvetet risktagande och alltså är det ett allvarligt brott, fortsätter åklagaren.

Under utredningen togs kartongvis med tomma nässpraysflaskor i beslag. Även etiketter, kuvert, vågar, pumpar, flaskor med vätska och en rad andra saker togs om hand av polisen.

Polis och åklagare tror att männen själva hanterade de preparat de köpte och själva blandade dem med andra vätskor och fyllde nässpraysflaskorna.

Utredaren Åsa Torlöf vill tacka alla de anhöriga till de avlidna som i alla fall varit behjälpliga i utredningen, trots att det rivit upp många sår.

– I dag är de här drogerna lagliga tills dess att det är försent. Vi måste stoppa det, menar Åsa Torlöf och noterar att i oktober förra året dog fler människor av fentanylanaloger än i trafiken.

En polisiär arbetsmetod som kan användas för att öka effektiviteten i jakten på dem som säljer de livsfarliga preparaten är att i de dödsfall där man kunnat konstatera att fentanylanaloger legat bakom i varje fall spåra varifrån den döde fått preparaten ifrån.

– Vi tittar på flera olika sätt att komma vidare. Vi behöver sprida kunskapen om hur farligt det här är, säger Åsa Torlöf.

Att åklagaren nu åtalar för grovt vållande till annans död är också ett sätt att bana väg för att komma åt försäljningen av ännu inte narkotikaklassade preparat. Flera förundersökningar pågår runt om i landet och det finns ett stort intresse för det mål som nu ska avgöras i Södertörns tingsrätt.

Redan 2003 dömdes en man för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylbesläktade preparat. Den domen prövades dock inte i högre rätt. Om det här åtalet leder till fällande dom kommer sannolikt många fler åtal väckas med samma brottsrubricering: grovt vållande till annans död.

Det är ännu inte bestämt när rättegången inleds. 

 Läs även: Bröder sålde livsfarlig drog – åtalas för dödsfall

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.