Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

JUST NU: Följ vinterkaoset

Ett intensivt snöfall har drabbat södra delen av landet under natten till onsdagen. Nederbörden sprider sig norrut över dagen. Trafiken drabbas och SMHI klass 2-varnar för Stockholms län. DN.se rapporterar minut för minut.

Hur är vädret och trafikläget hos dig? Hör av dig till DN.se.

21.39: Den person som skadades svårt i en bilolycka i uppländska Gimo sent på eftermiddagen har avlidit. Den förolyckade, en man i 60-årsåldern, var inblandad i en frontalkrock strax utanför samhället mellan en personbil och en lastbil.

20.28: På en länsväg i närheten av Vedum söder om Vara i Västergötland ränner en buss ner i diket. ”Det verkar som den glidit ner i diket och enligt de första rapporterarna är det troligen ingen som skadats”, säger polispresstalesman Peter Adlersson. Hur många passagerare som fanns i bussen är oklart.

20.10: Södersjukhuset i Stockholm skriver på Twitter att bandvagnar ska användas för ambulanstransporter i Stockholms län under natten, om det blir nödvändigt. ”Det är landstinget som har satt in en beredskap om att bandvagnar ska kunna hämta patienter om det behövs”, säger Helen Hellströmer, kommunikationschef på Södersjukhuset, till TT.

19.33: Den klass 2-varning som gällt under dryga senaste dygnet för Stockholms län gäller inte längre, visar SMHI:s varningsuppdatering, utlagd på hemsidan klockan 19.18. Det värsta tycks vara över. Däremot är Stockholms län omringat av den klass 1-varning som fortsatt gäller för Västernorrlands län, Gävleborgs läns inland och kustland, Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län, Södermanlands län, Västra Götalands län och Östergötlands län. Dessutom gäller klass 1-varning för norra Östersjön, Ålands hav och Bottenhavet hela vägen upp till Torne älvs utflöde.

19.12: En observant DN.se-läsare hör av sig och berättar att fyra, möjligen fem ledbussar inte kommer ur fläcken vid Brommaplans bussterminal, varifrån Mälaröbussarna utgår. ”En har fastnat halvvägs ut i gatan vid infarten till terminalen, vilket ställt till stora problem för övrig trafik som ska passera”, säger uppringaren.

18.38: Enligt SOS Alarm har en person skadats allvarligt i en frontalkrock vid 16.30-tiden mellan en personbil och en lastbil utanför Gimo, nordost om Uppsala. Olyckan inträffade på länsväg 292, rapporterar TV 4 Nyheterna Uppsala. En chartrad buss med 42 personer ombord välte också vid 17-tiden på E 18 utanför Enköping. Ingen person ska ha skadats svårt.

18.33: Polisen i Stockholms län uppdaterar hela tiden läget via sitt twitterkonto. Vid 18.30-tiden uppger man, med hänvisning till SL, att pendeltågen i Stockholms län rullar. Enligt SL:s hemsida är dock trafiken reducerad och oregelbunden. På sträckan Jordbro–Västerhaninge är det stopp och på grund av väderleken har ingen ersättningstrafik kunnat sättas in. Mellan Västerhaninge och Nynäshamn upprätthålls trafiken med ett tågsätt.

18.14: Energibolaget Fortum meddelar att ett strömavbrott inträffat på Sveavägen i centrala Stockholm. 1.403 abonnenter uppges vara berörda. Montörer har sänts ut för att lokalisera störningen, skriver Fortum i ett mejl.

17.55: Upplands Lokaltrafik meddelar att all busstrafik, regionbussar såväl som Uppsalas stadsbussar, är indragna tills vidare. Upptåget trafikerar bara sträckan Uppsala–Tierp–Gävle fram till lunchtid på torsdagen, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

17.44: En bil körde på eftermiddagen in i ett träd, en kilometer nordväst om Jönköping. Två av de tre åkande kunde själva ta sig ur bilen men den tredje fick klippas loss. Alla tre fördes till sjukhus med hittills okända skador, uppger räddningstjänsten i Jönköpings kommun för TT.

17.13: Två SL-bussar och två personbilar uppges strax efter klockan 16.30 ha kört i diket på länsväg 280 söder om Rimbo. Inga personer har skadats, enligt uppgift på polisens hemsida. Ambulanser och fordon från räddningstjänsten har skickats till olycksplatsen.

16.50: Snöfallet i Stockholms län väntas från onsdag middag och framemot kvällen ge ytterligare cirka 10 centimeter snö, vilket ger klass 2-varning, skriver SMHI i sin klockan 16.26 uppdaterade varningsinformation. För Västernorrlands län, Gävleborgs läns inland och kustland, Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län, Södermanlands län, Västra Götalands län och Östergötlands län gäller klass 1-varning.

16.42: ”Det är mycket besvärligt i hela länet, framför allt för bussarna och pendeltågen”, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning till TT. Vid 16.30-tiden på onsdagen var busstrafiken helt inställd eller kraftigt försenad runtom i länet, pendeltågen gick med oregelbunden eller reducerad trafik och på Lidingöbanan och Tvärbanan var trafiken helt inställd. Övriga lokalbanor och tunnelbanan drogs med förseningar, reducerad trafik eller stoppade delsträckor.

16.38: Flera olyckor skedde i norra Bohuslän under eftermiddagen när snön kom. En lastbil körde in i vägräcket på E6 vid Knäm viket skedde till stopp i trafiken i norrgående fil.

I höjd med Tanumshede, också på E6, var det två lastbilar och två personbilar som var inblandade i en olycka vid 15-tiden. En skadades lindrigt och togs till sjukhus.
Vid 16-tiden blev det smått kaotiskt vid Rylandsmotet nära Tanumshede när flera lastbilar inte klarade av att ta sig upp för en lång backe. Snösvängen kom inte åt att ploga eftersom lastbilarna stod i vägen, rapporterar Peter Adlersson, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

15.57: Det har åskat i Åkersberga norr om Stockholm till följd av det kraftiga snöovädret.

– Vi satt och åt lunch när jag tittade ut genom köksfönstret och såg en vit blixt som gick rätt ner från himlen. Sedan gick det tre sekunder och så hördes en hög smäll och ett åskmuller, säger Zacharias Brandt, boende i Åkersberga, till DN.se.

Enligt SMHI har det åskat på flera platser i Stockholms skärgård på onsdagen.

– Det kan åska året om men det är väldigt ovanligt i december, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, till DN.se.

15.44: En man i 50-årsåldern har kört av vägen utanför Sundsvall, krockat med ett träd och dött. En 30-årig kvinna norr om Borås dog i en trafikolycka tidigare under dagen.

15 35: Omkring hälften av alla postpaket i Stockholmsområdet har antingen inte kunnat hämtas upp eller delas ut i dag, skriver TT. Länen Gävleborg, Uppland, Stockholm, Södermanland och Östergötland hör också till de mest drabbade.

15.26: SJ har stora störningar i trafiken och uppmanar alla resenärer som inte måste resa idag att boka om sin biljett. Man har bland annat skickat ut meddelandet via SMS till kunderna. Men kötiden för att av- eller omboka biljetter på SJ:s telefon är för närvarande minst45 minuter.

15.08: SAS uppmanar, bland annat på Twitter, sina kunder att inte ens ta sig ut till Arlanda på var sig onsdag eller torsdag. Ombokningar medges och för detta hänvisas var kund till den plats de köpt sin biljett. Här kan du kolla hur läget är för just din flight.

14.55: Östergötland är ett av de mest snödrabbade länen. Lokaltidningen Corren.se rapporterar att över 30 trafikolyckor i länet har konstaterats av polisen.

14.43: TT rapporterar att SJ drar ner på antalet avgångar i eftermiddag och i kväll till följd av de stora störningar som uppstått efter växelfel på olika håll i landet i ovädrets spår. Vilka avgångar som ställs in meddelas senare i dag och det kommer att bli trångt på tågen.

14.11: Trafiken på Lidingöbanan är helt inställd trafikdygnet ut. Orsaken är en urspårad vagn mellan stationerna Kottla och Högbergen strax före halv två på eftermiddagen. Inga personskador har rapporterats. Inga ersättningsbussar kan trafikera sträckan, meddelar SL.

13.43: Några skolor på Värmdö har fått stänga på grund av strömavbrott. Den sista skolbussturen på Värmdö gick kl 12.30. ”Vi uppmanar alla föräldrar att hämta sina barn tidigare på grund av trafiksituationen, men självklart tar vi ansvar för alla elever tills de blivit omhändertagna”, säger Pia Andersen på Värmdö kommun. Läs mer.

13.29: De flesta informationssajter om väder eller trafik har belastningsproblem. Det innebär svårigheter för allmänheten att ta del af trafikbolagens och myndigheternas uppdateringar.

13.20: En långtradare har havererat i Vårby backe meddelar Stockholms läns trafikledningscentral. Det innebär att norrgående trafik på E4 är helt stillastående i området. Plogbilar och räddningsarbetare är på väg, men framkomligheten är ytterst begränsad pågrund av lång jköbildning av andra långtradare.

12.58: SL:s hemsida är dekorerad med mängder av röda kryss. Nästan inget funkar i kollektivtrafiken längre. ”Nu är det i princip helt stillastående i hela länet på bussidan. Pendeltågen, ja det är väl några tåg som vi försöker köra, men det är jättesvårt och vi har haft problem där hela morgonen. Nu börjar vi få problem i tunnelbanan också, framför allt på gröna linjen, säger Jesper Pettersson på SL:s pressjour till DN.se vid 13-tiden” säger SL:s pressinformatör Jesper Pettersson till DN.se.

12.40: Stockholms kollektivtrafik är hårt drabbad. ”Det är ändrar sig minut för minut och om det besvärliga snövädret fortsätter blir det svårt att upprätthålla trafiken”, säger Jesper Pettersson på SL:s pressjour till DN.se.

12.29: Klockan 9.22 – en minut för sent – avgick ett snabbtåg mot Göteborg. I tunneln strax utanför city blev det stående i en och en halv timme. Sandra Tarrach var ombord: ”Vi fick backa tillbaka till stationen och nu har jag bokat om min biljett till snabbtåget 12.10. De har sagt att det ska gå nu, klockan halv, men det ser ut att bli ytterligare försenat. Och 'snabbtåg' tror jag inte att det kommer att vara, om vi ens kommer iväg. Jag tror faktiskt inte det. Tåget som skulle lämna stationen före vårt står fortfarande kvar på stationen” säger hon till DN.se.

12.11: Tove Lindström och en kompis ska till skidorten Bad Gastein, Österrike, hela säsongen. Men flighten till München klockan 9.30 ställdes in. ”Vi har stått i kö till servicecentret i två timmar och precis fått veta att vi får åka på fredag i stället. Vi kommer inte från Stockholm och har massor packning, men har bara fått en hotellnatt, så vi får se hur det löser sig”, säger hon till DN.se.

11.44: TT rapporterar att en kvinna i 30-årsåldern har omkommit i en trafikolycka utanför Borås på morgonen. Polisen är osäker på varför hon kört av vägen eftersom vittnen saknas, men det var snöigt på olycksplatsen.

11.09: En buss har hamnat i diket på väg 55 vid Listlena i Uppland, rapporterar Trafikledningscentralen i Stockholmsområdet. Det är oklart om någon person har skadats.

10.58: ”Stämningen är jättedålig och folk börjar ju bli hungriga också. Var tionde minut kommer nya besked om när vui ska vara framme, men inget hålls.” DN.se-läsaren hör av sig från pendeltåget till Uppsala. Tåget lämnade Stockholm klockan 7.41 och ankomst till slutdestinationen är alltså oviss.

10.37: En DN.se-läsare hör av sig med pendeltågskritik: ”Klev på ett tåg mot södertälje hamn på Södra station för 1 timme och 35 minuter sedan. Stått still mellan Årstaberg och Älvsjö i 1 timme och 20 minuter. Lite mer än den försening på 45 minuter som SL informerar om på sin hemsida” skriver hon.

10.20: En avgång mot Indonesien just detta klockslag är ett av alla som ställts in. Joakim Hellman och hans fru är bokade på den flighten, men sitter nu och väntar på besked. ”Vårt flyg sitter fast i Oslo, så vi sitter här och jullunchar fiskgratäng i stället. Stämningen är annars som vanligt på flygplatser, folk är bittra, men vi har det jättemysigt. Allt handlar om vad man gör det till”, säger Joakim Hellman till DN.se.

10.15: Swedavia meddelar att en landningsbana på Arlanda är öppnad. I nuläget bara för avgående trafik. Brommatrafiken är fortfarande kraftigt begränsad.

9.51: Arlandas hemsida på Swedavia har hög belastning. Besökare ställs därför i digital kö. En DN.se-läsare säger att han förgäves har försökt komma in på Swedavia sedan klockan 7 på morgonen.

9.44: Inte bara svenska flygplatser påverkas av hårt vinterväder. TT rapporterar att både Luton och Stansted i London har stängts för snöröjning under onsdagsmorgonen. Förseningar är att vänta. De tre andra Londonflygplatserna Heathrow, Gatwick och City är lugna.

9.39: En skolbuss har kört av vägen norr om Västervik. Ingen har skadats enligt Västervikstidningen.

9.27: Flightradar.com hör av sig och menar, i motsats till Swedavias uppgifter, att vissa plan faktiskt kan flyga från Arlanda, att det är landningarna som är problemet. En realtidskarta över flygtrafiken finns här.

9.07: En DN.se-läsare rapporterar från Arlanda att hans flyg stått stilla i närmare en timme på landningsbanan. Den skiktade snön döljer markeringarna vilket av säkerhetsskäl gör det omöjligt att ta sig till gaten. ”Vi hade tur som kunde landa före trafikstoppet”, säger han.

8.54: Trafikstopp på Arlanda och Bromma. Tidigare besked om kraftiga förseningar i flygtrafiken från och till Stockholm skärps. På Arlanda kan flygplan varken lyfta eller landa och för Bromma gäller begränsad trafik.

8.34: Tågförseningar meddelas från Trafikverket. I vanlig ordning är det igensnöade växlar som är det huvudsakliga problemet som bland annat orsakat närmare en timmes försening på sträckan Linköping – Stockholm som normalt tar knappt två timmar. ”Det kan växa, framför allt i Stockholmstrakten”, säger presskommunikatören Beisi Sundin till TT.

7.45: Flygtrafiken från Bromma och Arlanda lider av stora förseningar. Flygplatserna är dock inte stängda och hittills har inga flyg avgångar ställts in, meddelar Swedavia till DN.se. Den statliga flygplatskoncernen råder även fortsättningsvis resenärer att hålla koll på läget och kontakt med sina respektive flygbolag.

7.35: En DN.se-läsare hör av sig om tågproblem i landets just nu mest väderdrabbade område: ”Sitter fast på 0656-tåget från Uppsala till Stockholm. Vi befinner oss uppskattningsvis söder om Arlanda C, inne i tunneln. Ingen prognos på när vi kan åka”.

7.31: Under dagen kommer Gotland att få minusgrader. Därmed skulle hela Sverige ha frusit och snön kommer att ligga kvar. Inom en trovärdig prognosperiod på tio dagar finns inga tecken på mildare väder, men någon vit jul vill dock SMHI-meteorologen Lisa Frost inte spekulera i.

7.24: SMHI:s färska uppgifter visar att prognosen står fast. Det tjocka snötäcket ligger kvar och de friska ost-nordostliga vindarna i framför allt Stockholmsområdet håller i sig. ”Fram till torsdag morgon väntas detta fortsätta” säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost till DN.se.

7.15: Swedavia har just gått ut med en braskande skylt på sin hemsida. Med rubriken ”Stora begränsningar i flygtrafiken” hänvisar man till det kraftiga snöfallet som orsak till den omfattande påverkan på flygtrafiken till och från Stockholm. Resenärer uppmanas hålla koll på utvecklingen och kontakt med sina respektive flygbolag.

6.54: Från södra Östergötland till norra Södermanland har ett antal trafikolyckor inträffat med begränsad framkomlighet som följd. Trafikverket och polisen samarbetar för att dels röja snö och havererade fordon, dels leda om trafiken.

6.45: Vid sjutiden på morgonen ska framkomligheten på E4 mellan Gävle och Söderhamn vara fri igen. På tisdagen inträffade en olycka mellan Axmartavlan och trafikplats Tönnebro och ett tyngre fordon har blockerat körfält.

6.32: Norrland har haft en betydligt lugnare vädernatt än södra Sverige. Men snön väntas färdas norröver under dagen och nå Norrland på torsdagen.

6.25: SMHI klass 2-varnar i Stockholms län och Roslagskusten. Det talas om kraftigt snöfall – upp till 30 centimeter under onsdagen – och friska vindar med mer drivbildning som följd. Stockholmare, håll koll på väglag och kollektivtrafik.

6.18: ”Ett litet ettrigt lågtryck”, meddelar SMHI, med centrum väster om Gotland rör sig mot fastlandet. Under natten hade delar av Smålandskusten redan fått 25 millimeter snö i smält form.

5.58: Under natten har ett snötäcke dragit in över landet från Östersjön. Det stämde med tidigare prognoser men överraskade ändå något med vindar och därmed oförutsebara drivbildningar.

Dina rättigheter

Om du har drabbas av ett inställt flyg så ska flygbolaget antingen återbetala biljetten eller boka om din resa. Har du flugit från ett land utanför EU gäller andra regler. Då är det flygbolagets egna villkor och eventuellt landets lagar som styr.

Om du har bokat en tågresa som ställts in eller är minst en timme försenad ska du antingen få tillbaka biljettpriset eller få boka om resan. Är du försenad minst en timme har du rätt till kompensation på minst 25 procent av biljettpriset och uppåt, beroende på hur lång förseningen är.

Resenärer av båda slagen har rätt till kostnadsfri mat och dryck och eventuellt gratis hotellvistelse.

Källa: Konsumentverket/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.