Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/just-nu-lofven-och-marin-mots-pa-harpsund/

Svensk politik

Mellanöstern i centrum när Löfven tog emot Marin på Harpsund

43:15. Stefan Löfven håller presskonferens med Finlands statsminister Sanna Marin – följ sändningen direkt.

Trots den upptrappade konflikten är Sverige ännu inte berett att kalla hem sina styrkor från Irak. Enligt statsminister Stefan Löfven är kampen mot IS fortfarande viktig.

– Den kampen är inte över, sade han i samband med ett besök av Finlands nya statsminister.

Så sent som i december utnämndes den 34-åriga socialdemokraten Sanna Marin till statsminister i Finland, och på onsdagen genomförde hon traditionsenligt sitt första officiella utlandsbesök i Sverige där hon togs emot av statsminister Stefan Löfven på Harpsund.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter ömsesidiga hedersbetygelser om fortsatt goda relationer och framtida samarbeten kom mycket av besöket att handla om situationen i Mellanöstern. Både Sverige och Finland har soldater på plats i Irak som kom i närkontakt med våldsamheterna i samband med att Iran genomförde missilattacker mot olika baser natten mot onsdag.

– Varje attack på internationella fredsstyrkor måste fördömas. De senaste dagarnas upptrappning, inklusive nattens iranska missilattack, riskerar att leda till en våldsspiral med stora och svåra konsekvenser, sade Stefan Löfven och uppmanade alla parter att nu agera återhållsamt. 

Det irakiska parlamentet har fattat ett beslut om att utländska styrkor bör lämna landet men enligt Stefan Löfven är det ännu inte aktuellt att kalla hem de svenska trupperna från Irak. 

– Vi är ditbjudna av den irakiska regeringen och vi avvaktar vad den irakiska regeringen fattar för beslut. Vi är där på mandatet att det är den irakiska regeringen som har bjudit in. Skulle det vara så att den irakiska regeringen säger att vi inte ska vara där, då har vi inget mandat att vara i Irak, sade Löfven.

Han framhöll att både Sverige och flera andra länder har investerat mycket i kampen mot IS (Daesh) och att det därför är viktigt att stanna kvar så länge som möjligt.

– Den kampen är inte över. Men om det skulle vara så att situationen blir ohållbar så ska inte svensk personal varken på ambassaden eller militären vara där. Men den bedömningen gör vi inte, vi menar att det är rätt att avvakta och se hur det utvecklar sig därför att kampen mot Daesh är så viktig, sade Löfven.

Även Sanna Marin underströk att Finland följer situationen i Iran och Irak mycket noga. 

– Finland har i dag fördömt Irans attacker mot baser där även finska trupper befinner sig, sade hon.

– EU och det internationella samfundet måste sträva efter att mildra spänningarna. Vi måste också se till att de internationella trupperna är i säkerhet, fortsatte Sanna Marin.