Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/just-nu-noa-haller-presstraff-om-gangvaldet/

Sverige

Noa: Resultatet bör märkas om ett halvår

02:47. Polisen inleder Operation Rimfrost för att stävja gängvåldet i Sverige.

Polisen inleder Operation Rimfrost för att stävja gängvåldet i Sverige. I söndags utlyste polisen en nationell särskild händelse, efter att en 15-årig pojke sköts till döds på öppen gata i Malmö. 

– Min bedömning är att om ungefär sex månader kommer det att märkas en skillnad, sade Stefan Hector som samordnar operationen på en pressträff på måndagen. 

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning, är utsedd till nationell kommenderingschef och kommer att bestämma om prioriteringar och resursfördelning i arbetet. 

– Det kommer inte märkas över en natt, men min bedömning är att om ungefär sex månader kommer det att märkas en skillnad. Det är avsikten med den nationella särskilda händelsen, sade Stefan Hector på pressträffen.

Operationsperioden, alltså den tid som polisen bedömer att operationen kommer fortgå, är fastställd till sex månader. 

Bild 1 av 3 Mats Löfving, chef NOA, och Stefan Hector, chef för operativa enheten vid NOA, vid en pressträff på polishuset med anledning av att NOA inlett en nationell särskild händelse mot organiserad brottslighet.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 3 Mats Löfving, chef NOA, och Stefan Hector, chef för operativa enheten vid NOA.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 3 Mats Löfving, chef NOA.
Foto: Roger Turesson

Operation Rimfrost har fyra målfördelningar: Att reducera skjutningar och sprängningar i gängmiljön avsevärt, att reducera antalet personer i kriminella nätverk med hjälp av gripanden, anhållanden, häktningar och domar, att öka antalet beslag av vapen och sprängmedel och att öka allmänhetens trygghet.

Mats Löving, chef för Nationella Operativa avdelningen (Noa), kallar skjutningen som inträffade på lördagen i Malmö som ”ett avrättningsliknande mord på en femtonårig kille”. Han beskriver koordineringen av dådet som ”raffinerad”.

Strax innan lördagens skjutning, då en 15-årig pojke avled och en annan fick livshotande skador, inträffade en kraftig explosion i stadsdelen Hästhagen. Polisen tror att sprängningen kan ha varit en vilseledande manöver. 

En så kallad särskild nationell händelse utlystes på söndagen, efter att flera våldsdåd inträffat under de senaste helgerna i Malmö. 

– Det är väldigt sällan vi använder den här metoden, det ska till ett exceptionellt läge. Exempel är: Terrorattentatet på Drottninggatan är en sådan, liksom skogsbränderna 2018, och för att förbereda den tidigare valrörelsen.

En särskild nationell händelse innebär att kommenderingschefen får befogenhet att fatta beslut och fördela resurser på ett effektivare sätt än i vanliga fall. Stabsläget gäller gängkriminaliteten i hela Sverige.

Tidigare på måndagen höll även Malmöpolisen en pressträff om utredningsarbetet efter helgens händelser. 

Läs mer:

”En svart helg för Malmö och Malmöpolisen”

SD och M ska väcka misstroende mot Morgan Johansson

Bestörtning i Malmö efter skott mot tonåringar